Ministar Oleg Butković na otvaranju novoizgrađene zaobilaznice grada Vodica

Photo //IMG_9706r.jpg

U nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića u srijedu, 17. svibnja za sav promet otvorena je novoizgrađena zaobilaznica grada Vodica na kojoj je radove, u srpnju prošle godine, otvorio resorni ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Uz predsjednika Vlade svečanom otvaranju zaobilaznice nazočili su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar državne imovine Goran Marić, direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić te šibensko - kninski župan Goran Pauk i gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev.

„Obilaznica Vodica predstavlja primjer konkretne redistribucijske snage europskoga proračuna i pokazatelj je uloge i značaja europskih fondova kod realizacije ovakvih i sličnih projekata. Nova zaobilaznica pridonijeti će rasterećenju prometa, osobito tijekom turističke sezone, te kvalitetnijem životu svih Vodičanki i Vodičana“, istaknuo je na otvaranju Predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Okupljenima se obratio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je povodom svečanog otvaranja čestitao svima onima koji su sudjelovali u izgradnji ovog vrlo važnog infrastrukturnog objekta.

"Mi smo prošle godine bili ovdje početkom sedmog mjeseca na otvaranju radova na obilaznici. Čestitam svima vama koji ste omogućili realizaciju ovog iznimno značajnog projekta za Vodice i Šibensko - kninsku županiju, a koji može poslužiti kao dobar primjer suradnje središnjih i lokalnih vlasti. Osim ovog projekta ovdje, intenzivno radimo i na čvoru Meterize u Šibeniku, ali i na drugim projektima u Županiji, poput čvora Rokići i čvora Njivice, dok je u pripremi obnova ceste prema Kninu i Drnišu“, rekao je.

Ukupna vrijednost projekta zaobilaznice Vodica iznosi 68.914.821,00 kn, od čega je 85 posto sufinancirano sredstvima Europske unije iz Operativnog programa „Promet“ 2007.-2013. i „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014.-2020. Investitor radova na obilaznici dugoj 5.1 kilometar su Hrvatske ceste d.o.o..

Obilaznica se na svom početku iz smjera Zadra spaja na postojeću državnu cestu D8 prije poslovne zone „Vodice“, a važna je jer razdvaja lokalni i tranzitni promet, povećava sigurnost svih sudionika u prometu te poboljšava prometnu vezu s obližnjim otocima.

Ministar je podsjetio i na prošlotjedno usvajanje Programa građenja i održavanja  javnih cesta za razdoblje 2017.-2020., kojim se tijekom navedenog razdoblja u izgradnju, rekonstrukciju, obnovu i održavanje javnih cesta, planira uložiti ukupno 17 milijardi kuna, a u kojem su, među ostalim, navedeni i projekti sa šibensko-kninskog područja.