Ministar Oleg Butković održao sastanak s predsjednikom Uprave China Road and Bridge Corporation (CRBC)

Photo NSL MIN NRK 25-04_18.JPG
Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković održao je u srijedu sastanak s predsjednikom Uprave China Road and Bridge Corporation (CRBC), Lu Shanom, a nastavno na potpisivanje Ugovora za izgradnju Pelješkoga mosta s pristupnim cestama vrijednog 2,1 milijarde kuna.

Obje strane su izrazile zadovoljstvo i spremnost za što skoriji početak intenzivnih aktivnosti na samoj lokaciji i gradilištu Pelješkog mosta.

Hrvatska strana je još jednom izrazila zadovoljstvo ozbiljnošću pristupa kineskog izvođača radova projektu izgradnje Pelješkog mosta, dok je kineska strana istaknula da, iako posjeduju impresivan portfolio i brojne reference u mostrogradnji pa i mostovima većim i duljim od Pelješkog, izgradnji tog mosta bit će u potpunost posvećeni, a napomenuli su i kako će za njegovu izgradnju angažirati svoje najbolje inženjere.

CRBC je dobitnik čak tri svjetske nagrade za najbolje projekte, a vjeruju kako će im upravo Pelješki most, donijeti i četvrtu nagradu.

Nadglednik radova s kineske strane u Hrvatsku dolazi vrlo brzo, Hrvatske ceste i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dogovorili su osnivanje zajedničke radne skupine, a sve u cilju što uspješnije provedbe radova i intenzivne suradnje na svim aktivnostima tijekom trajanja izgradnje projekta.

Na sastanku je, uz ministra mora, prometa i infrastrukture sudjelovao i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, koji je rekao kako je zadovoljan odabirom ovako renomiranog svjetskog izvođača te je još jednom istaknuo kako su Hrvatske ceste spremne pomoći kineskom izvođaču i na aktivnostima koje nisu nužno dio ugovornog odnosa dviju strana.

Nakon svečanosti potpisivanja ugovora, održanoj u Dubrovniku početkom tjedna, predsjednik Uprave CRBC-a sa svojim suradnicima je obišao lokaciju gradilišta te sa zadovoljstvom ustvrdio da su zatečeni uvjeti puno bolji od očekivanog. Osim obvezatnih planiranih ispitivanja, kineska će strana ovom projektu posvetiti osobitu pozornost i kroz izvođenje dodatnih testiranja tla i podmorja.

Zaključno, obje strane obvezale su se na maksimalnu zajedničku učinkovitost i kooperativnost i, bez sumnje, zaključili da će rezultat toga biti na vrijeme izgrađen projekt Pelješkog mosta koji je, što je i ovom prilikom istaknuto, označio početak značajnije gospodarske suradnje između Narodne Republike Kine i Republike Hrvatske.