Potpisan ugovor za izradu Master plana prometnog razvoja Istočne Hrvatske

Photo nsl MIN-ZUPANI 14-3_17.JPG
Sredstvima EU financirat će se izrada prometnog Master plana funkcionalne regije Istočna Hrvatske, kroz ugovor koji su u utorak, 14. ožujka potpisali resorni ministar Oleg Butković i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric sa obnašateljicom dužnosti župana Virovitičko - podravske županije Sanjom Bošnjak, koja će biti korisnik projekta. Ugovorom vrijednim 6,8 milijuna kuna identificirat će se prometne potrebe i prilike za poboljšanje prometnog sustava 5 slavonskih županija, budući su Virovitičko - podravskoj županiji partneri na projektu: Osječko - baranjska, Požeško - slavonska, Vukovarsko - srijemska i Brodsko - posavska županija.

Master plan, koji ima ulogu svojevrsne strategije prometnog razvoja regije, pružit će izravno strateško uporište za financiranje budućih projekata javne - gradske, prigradske i regionalne mobilnosti, budući je njegova uloga analizirati promet na područjima koja međusobno prometno gravitiraju (području funkcionalnih regija), identificirati probleme na tim područjima te generirati mjere, kao moguća rješenja tih problema. „Ovaj ugovor zato je od izuzetne važnosti jer ćemo nakon sljedeće dvije godine, koliko će se provoditi ugovor, imati jasnu sliku stvarnih potreba tog kraja i spremne projekte koji će doprinijeti vraćanju života u Slavoniju.“. - rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i naglasio kako samo razvijena  i moderna prometna infrastruktura može služiti razvoju gospodarstva i potrebama stanovništva, a upravo je Slavonija područje kojem je potrebna izuzetna podrška ove države i Vlade.

„Uz ovaj današnji Master plan, tijekom sljedećih tjedana potpisat ćemo još tri i to za funkcionalne regije Sjeverni Jadran, Sjeverna i Srednja Dalmacija. Riječ je o projektima vrijednim više od 19 milijuna kuna, a sve to financirano je sredstvima europske unije.“. - rekao je ministar Butković i zaključio kako je to dio plana ovog Ministarstva prema kojem bi u ovoj godini, uz ostale, trebali ugovoriti i rekonstrukciju željezničke pruge Zaprešić - Zabok i Vinkovci - Vukovar, izgradnju terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek, te nastaviti na provedbi željezničkih projekata, cestovnih poput obilaznice Vodica, mosta Čiovo i naravno, projekta svih projekata - Pelješkog mosta.

Projekti koje u ovoj godini Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pripremi i ugovori  provodit će Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, baš kao i ugovor koji je potpisan danas u prostorijama Ministarstva. „Uz sve što je ministar naveo, ove godine i to u sljedećim tjednima, potpisujemo ugovor za nastavak radova na Zračnoj luci Dubrovnik, i to za drugu fazu projekta vrijednu više od 858 milijuna kuna.“, rekao je ravnatelj  Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric nakon potpisa ugovora i dodao kako se nakon dubrovačke zračen luke očekuje i potpisivanje ugovora za nastavak radova na željezničkoj pruzi Dugo – Selo Križevci.

U ime korisnika projekta, Virovitičko - podravske županije medijima se obratila i Sanja Bošnjak, obnašateljica dužnosti župana koja je izrazila zadovoljstvo potpisom ovog ugovora kojim će se rješavati prometni problemi u pet slavonskih županija, a bit će temelj za daljnju pripremu i financiranje projekata. Također se zahvalila partnerima na projektu, predstavnicima Osječko - baranjske, Požeško - slavonske, Vukovarsko - srijemske i Brodsko - posavske županije, budući je suradnja na regionalnoj razini preduvjet za pripremu projektata koji će doprinijeti razvoju svih uključenih strana na ovom području.

Za projekte kojima će se rješavati problemi i poboljšavati uvjeti u javnom gradskom-prigradskom i regionalnom prometu, iz fondova EU na raspolaganju je oko 874 milijuna kuna.

„To dokazuje kako ulaganja u promet nisu usmjerena samo na velike infrastrukturne projekte, već i na manje, ali jednako važne projekte koji će imati direktan učinak na svakodnevni život građana jer će omogućiti bolju uslugu javnog prijevoza, putovanja učiniti povezanijim i sigurnijim.“. - rekao je ministar Butković prilikom današnjeg potpisivanja ugovora.

Do sada je u projekte javne gradske - prigradske i regionalne mobilnosti iz sredstava EU uloženo oko 20 milijuna kuna, a riječ je većinom o projektnoj dokumentaciji koja će u ovom programskom razdoblju 2014.-2020. omogućiti nastavak financiranja projekata i iskorištenost navedenih 874 milijuna kuna do 2023. „S nastavkom provedbe i ugovaranjem novih projekta koje sam ranije spomenuo, ti bi projekti zajedno trebali doprinijeti iskorištenosti 9 milijardi kuna bespovratnih sredstava, koliko nam je iz fondova EU, u okviru Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija', na raspolaganju do 2023.“. - zaključio je ministar Butković.