Ministri Butković i Jusko u Svilaju polažili kamen temeljac za početak radova na izgradnji mosta Sava

Photo nsl MIN-SVILAJ 14-9_16.jpg
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Oleg Butković i ministar komunikacija i prometa Federacije Bosne i Hercegovine, Ismir Jusko na prigodnoj svečanosti polaganjem kamena temeljca obilježili su početak radova na izgradnji mosta preko Save između Hrvatske i Bosne Hercegovine na paneuropskom cestovnom koridoru 5C od Budimpešte preko Osijeka do Ploča. Svečanost polaganja temeljnog kamena odražana je kod mjesta Donji Svilaj u Općini Odžak, u bosanskoj Posavini.

Most dug 660 metara stajat će 22,3 milijuna eura bez PDV-a, a troškove će podijeliti Hrvatska i BiH uvelike se oslanjajući na EU.

U ime Vlade Republike Hrvatske resorni ministar Oleg Butković na prigodnoj svečanosti u obraćanju nazočnim uzvanicima istaknuo je višestruki značaj budućega mosta kod Svilaja.

"Okupili smo se ovdje povodom polaganja kamena temeljca za most koji će povezati dvije susjedne i prijateljske zemlje. Izgradnjom mosta preko Save na koridoru 5c unaprijedit će se infrastruktura, promet i gospodarsko povezivanje Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ovo je danas veliki dan, ne samo za naše dvije države nego i Posavinu i Slavoniju, jer ovaj infrastrukturni projekt nudi perspektivu i jednima i drugima, da ljudi ostaju s obje strane Save, a ne da odlaze u druge države.". - rekao je ministar Butković.

Ministar Ismir Jusko rekao je kako će se s mosta kod Svilaja pružati pogled prema mjestu ka kojem BiH ide sigurnim koracima i gdje pripada, a to je Europska unija.

"Interes BiH za cestovnom povezanošću je nemjerljiv, posebno u svjetlu činjenice da se nalazi na mreži europskih koridora koji direktno povezuju različite i udaljene krajeve Europe čime se BiH kvalitetno integrira u europske tokove.". - rekao je ministar Jusko.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić istaknuo je kako će most kod Svilaja ne samo fizički povezati BiH i Hrvatsku već će pridonijeti i boljoj suradnji dviju prijateljskih država.

"Ujedno, ovaj projekt predstavlja pravu simboliku vrlo jasno definiranih prioriteta na kojima radi Vijeće ministara BiH, kao i prošla a i sljedeća hrvatska vlada, a to je namjera da naše odnose i suradnju podignemo na višu razinu i u tom smislu kreiramo kvalitetnu i prosperitetnu budućnost cijele regije, a ne samo zapadnog Balkana.". - rekao je predsjedavajući Zvizdić.

Most preko rijeke Save kod Svilaja je spona autoceste na Koridoru 5c između BiH i Hrvatske, odnosno dionice autoceste u Hrvatskoj Sredanci - granica Bosne i Hercegovine i dionice u Bosni i Hercegovini Odžak - granica Hrvatske.

Izvođač radova je poslovna udruga Viadukta i kompanije Hering Široki Brijeg, a planirani rok završetka radova je dvije godine.

Financiranje bosansko-hercegovačkog dijela je osigurano putem zajma EU-a i iz vlastitih sredstava dok je financiranje hrvatskog dijela mosta osigurano putem CEF fonda 58 posto te kredita Europske investicijske banke 42 posto.

Izgradnjom mosta preko rijeke Save kod Svilaja u prometu će biti ukupno 59 kilometara autoceste A5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj, u punom profilu s graničnim prijelazom.


PRILOG
HAC d.o.o. / AUTOCESTA A5: BELI MANASTIR - OSIJEK - SVILAJ DIONICA: SREDANCI – GRANICA BOSNE I HERCEGOVINE MOST SAVA - PREZENTACIJA (.pdf)