Ministar Siniša Hajdaš Dončić u obilasku obnovljene dionice državne ceste D8 između Živogošća i Ploča

Photo nsl minSHD-DU PL 16-7_15.JPG
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić obišao je danas obnovljenu dionicu državne ceste D8 između Živogošća i Ploča. Obilasku je nazočio i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Jurica Krleža, koji je okupljene upoznao s netom završenim radovima na dionici „Jadranske magistrale“.

Tijekom obilaska obnovljene prometnice ministar Hajdaš Dončić je istaknuo važnost ovakvih i sličnih projekata za podizanje opće razine sigurnosti u prometu te podsjetio kako je rekonstruirana dionica državne ceste D8 ogledni primjer kako treba rješavati problematične cestovne točke, naročito one koje se nalaze na prometnicama s izraženom frekventnošću i sezonalnošću prometa.

Ministar je ponovno ukazao na važnost korištenja EU sredstava namijenjenih financiranju projekata kojima se podiže protočnost u prometu i rješavaju „crne točke“ te dodao kako je kod prepoznavanja istih važna suradnja između upravitelja ceste, akademske zajednice i nacionalnog autokluba, a sve s ciljem što kvalitetnije pripreme cestovnih projekata za apliciranje za sredstva iz fondova.

Podsjetimo, iznimno loše stanje kolnika s brojnim oštećenjima u vidu pukotina, dotrajala zaštitna ograda, nedovoljna i neadekvatno uređena autobusna ugibališta razlozi su zbog kojih se pristupilo projektu obnove ove dionice državne ceste D8. Tako su završetkom radova u sklopu kojih je rekonstruirano 28,8 kilometara prometnice, uz obnovljeni kolnik, riješeni i ulazi u naselja, uređena autobusna stajališta te dograđene trake za lijeve skretače. Isto tako, izgrađene su pješačke staze i nogostupi, te uređena signalizacija koja upozorava na pješački promet. Ukupna vrijednost radova iznosila je 52 milijuna kuna (bez PDV-a).

Podsjetimo, dionica državne ceste D8 povezuje Splitsko - dalmatinsku i Dubrovačko - neretvansku županiju, te je uz autocestu A1 najvažniji cestovni pravac na hrvatskome jugu. Prometnica prolazi atraktivnim turističkim područjem sa značajnim kapacitetima u hotelskom i privatnom smještaju, a uz brojne plaže te obližnji Park prirode Biokovo, za prostor je karakteristična očuvana prirodna i kulturna baština, poput zanimljivog hidrološko - kraškog fenomena Baćinskih jezera ili franjevačkog samostana Sv. Marije u Zaostrogu.

Stoga je obnova dionice jadranske turističke ceste, iznimno važna za razvoj te unaprjeđenje ukupnog turističkog proizvoda na Makarskom primorju, naročito njegovom južnom dijelu, ali i za dolazak uglednih domaćih i stranih ulagača, od kojih su neki upravo na ovom dijelu Jadrana pronašli svoju novu poslovnu priliku. Naime, tijekom ove i protekle godine završene su investicije koje su osjetno podigle standard postojećih hotelskih kapaciteta.

Osim turističkog značaja, cesta je važna i za razvoj obližnje luke Ploče, a gdje se upravo odvijaju pripremne radnje za početak izgradnje novog cestovnog ulaza u grad.