Zamjenik ministra vanjskih poslova NR Kine Song Tao u susretu s ministrom Hajdaš Dončićem

Photo nsl minSHDoncic-NRK 10_12.jpg
Ministar Siniša Hajdaš Dončić danas je u Ministarstvu u bilateralnom posjetu primio zamjenika ministra vanjskih poslova NR Kine i glavnog tajnika Tajništva za suradnju NR Kine s 16 zemalja Srednje i Istočne Europe Song Tao.

Kao predsjednik Vladinog povjerenstva za gospodarsku suradnju s NR Kinom ministar Hajdaš Dončić istaknuo je kako iznimno cijeni što je u tako kratkom vremenu nakon održavanja Inauguracijske konferencije Tajništva, na čijem je čelu gospodin Song Tao, došao u posjet Hrvatskoj.

„Nama je to znak interesa Kine za jačanjem gospodarske suradnje unutar okvira Tajništva za suradnju NR Kine i 16 država srednje i istočne Europe. Čestitamo i na uspješnoj organizaciji Inauguracijske konferencije Tajništva. Ideju smatramo iznimno korisnom te smo sigurni da će dovesti do realizacije niza uspješnih projekata“, naglasio je Hajdaš Doončić te podvukao izniman interes predsjednika Vlade za intenziviranjem gospodarskih i ostalih odnosa s Kinom.

„Naše Povjerenstvo uložit će maksimalne napore kako bismo podržali suradnju od obostranog interesa. Povjerenstvo će surađivati s kineskim Tajništvom u provedbi 12 točaka suradnje koje je definirao predsjednik Vlade NR Kine Wen Jiabao i Povjerenstvo je najviše Vladino tijelo koje će koordinirati bilateralne gospodarske odnose s Kinom“, istakao je ministar.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Song Tao, koji je sa svojom delegacijom odlučio upravo Hrvatsku posjetiti kao prvu zemlju za svog boravka u Europi, također je izrazio veliki interes Kine za kvalitetnom trgovinsko-ekonomskom suradnjom s našom zemljom, ali i na svim ostalim područjima života.

Na Inauguracijskoj konferenciji u Pekingu početkom rujna ove godine Hrvatska je predstavila sedam projekata koji su gotovi, spremni za ulazak investitora. Song Tao je naglasio kako je Tajništvo pažljivo razmotrilo projekte, prenijelo informacije o njima kompanijama koje se specifičnim poslovima vezanim uz projekte bave, te danas izrazio prijedlog Hrvatskoj strani da što skorije uspostavi kontakte s kineskim kompanijama u cilju brže realizacije projekata.

Podsjetimo, kao moguća kineska ulaganja iz područja infrastrukture razmatraju se modernizacija Zračne luke Rijeka, Zračne luke Osijek te Gradska i Teretna luka u Zadru. Osim njih prezentirani su projekti za ulaganja u Hidroelektranu Kosinj, termalnu elektranu Sisak C, kontejnerski terminal Luke Rijeka, poduzetnički centar Miklavija.

Ministar Hajdaš Dončić  je prilikom današnjeg susreta kineskoj delegaciji predložio uvođenje izravne zračne linije koja bi uvelike olakšala razmjenu ljudi te neupitno dovela do velikog rasta dolazaka kineskih turista u Hrvatsku.

„Voljeli bismo da Tajništvo podrži navedeni projekt, tim više što su uspostavljeni i razgovori između Zračne luke Zagreb i kineskih avio prijevoznika.  Voljeli bismo kada bi dvije strane što žurnije oformile radnu skupinu i sjele za stol kako bi se razmotrila navedena mogućnost.“

Zamjenik ministra Song Tao nekoliko je puta naglasio veliki turistički potencijal Hrvatske, te izrazio interes Kine da sudjeluje ulaganjima u razvoju turističkih proizvoda, te shodno tome podržao i prijedlog uvođenja izravne zračne linije Zagreb-Peking, o čemu će izvijestiti kineske avio kompanije.  Iskoristio je priliku susreta i najavio kako Tajništvo kojem je na čelu za iduću godinu priprema veliki susret ministara 16 zemalja Srednje i Istočne Europe u Šangaju s ciljem prezentacije turističkih proizvoda i usluga u cilju daljnje suradnje, te predložio Hrvatskoj vodeću ulogu s obzirom na turistička bogatstva i potencijal s kojim raspolaže.

Ministar se zahvalio na prijedlozima i podrškama te najvio aktivno sudjelovanje u projektima i budućim aktivnostima na svim razinama, posebice na razinama hrvatskih lokalnih uprava i kineskih provincija koje iskazuju veliki interes za ulaganja u pojedine gradove i regije.

Uz zamjenika ministra vanjskih poslova NR Kine Song Tao, u kineskoj su delegaciji bili veleposlanik Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Shen Zhifei, zamjenica generalnog direktora Uprave za Europu Ministarstva vanjskih poslova NR Kine i zamjenica glavnog tajnika Tajništva za suradnju NR Kine sa zemljama Srednje i Istočne Europe Chen Bo, načelnik Odjela za Sjevernu Europu pri Upravi za Europu MVP NR Kine Zhong Shujia, načelnik Odjela za zemlje bivše Jugoslavije pri Upravi za Europu MVP NR Kine i voditelj operativnog ureda Tajništva za suradnju NR Kine sa zemljama Srednje i Istočne Europe Lu Shan i tajnik zamjenika ministra vanjskih poslova Narodne Republike Kine Peng Xiubin.


FOTOGALERIJA