Ministar Siniša Hajdaš Dončić obišao radove na državnoj cesti Jelsa-Poljice na Hvaru, te u Resniku prisustvovao svečanosti povodom obilježavanja početka povezivanja dalmatinskih otoka hidroavionima

Photo obilazak_hvar_NSL.JPG
Ministar Siniša Hajdaš Dončić u okviru svog posjeta Hvaru, a nakon radnog susreta s hvarskim gradonačelnikom, Rinom Budrovićem, uputio se u Jelsu gdje je obišao radove na državnoj cesti D116 (Jelsa – Poljice), a u društvu Nikše Peronje, načelnika Općine Jelsa, Nenada Maljkovića, člana Uprave Hrvatskih cesta, te Nevena Matijevića, voditelja gradilišta Hrvatskih cesta.

Riječ je o investiciji Hrvatskih cesta, vrijednosti 63 miljuna kuna, koja uključuje rekonstrukciju postojeće ceste i izgradnju nove dionice, a kojom će se podići kvaliteta otočke prometne mreže i to na dionici koja predstavlja ključnu prometnu poveznicu istočnog sa zapadnim dijelom otoka.

Prilikom obilaska spomenute dionice ministar Hajdaš Dončić je istaknuo: „Državna cesta D116 predstavlja glavnu otočku prometnicu. Izuzetno mi je drago vidjeti da se radovi na državnoj cesti Jelsa-Poljice odvijaju prema planu, pa čak i prije planiranih rokova. Radovi rekonstrukcije  na II. poddionici završeni su čak 3 mjeseca prije ugovorenog roka, a prema sadašnjoj dinamici očekuje se da će i izgradnja I. poddionice biti dovršena prije roka. Riječ je o kvalitetnom prometnom povezivanju, koje će osim bržoj povezanosti, svakako pridonijeti i povećanju razine sigurnosti.“

„Izrazito smo zadovoljni dinamikom kojom se odvijaju radovi, a isto tako i kvalitetom izvedenog posla koja je na visokoj razini. Sav višak iskopa na ovoj dionici prijavljen je Agenciji za upravljanje državnom imovinom, te će se rasporediti sukladno potrebama otoka i otočana, i to za radove u lukama Jelse, Staroga Grada i Sućuraja. Također, ovom prilikom bih istaknuo  kako Hrvatske ceste pripremaju dokumentaciju za rekonstrukciju preostalog dijela državne ceste od Poljica do Sućuraja, a čije se financiranje planira iz europskih fondova“, rekao je Nenad Maljković, član Uprave Hrvatskih cesta.

Po završetku posjeta otoku Hvaru, ministar Siniša Hajdaš Dončić vratio se u Split hidroavionom iz luke u Jelsi, te je u Resniku na poziv tvrtke Europski obalni prijevoznik sudjelovao na svečanosti povodom obilježavanja početka hidroavionskog povezivanja dalmatinskih otoka s kopnom.

Otvaranjem prve hidroavionske linije Resnik (Divulje) – Jelsa (27. Kolovoza 2014.) započela je implementacija projekta uspostave hidroavionskih veza na Jadranu hrvatske avioprijevozničke tvrtke Europski obalni avioprijevoznik (ECA).

Prigodom svečanosti, a povodom obilježavanja početka povezivanja dalmatinskih otoka hidroavionima prisutnima se obratio vlasnik i direktor tvrtke Martin Klaus-Dieter: „Izrazita mi je čast što je upravo tvrtka Europski obalni prijevoznik, prvi zračni prijevoznik koji povezuje dalmatinske otoke hidroavionom. Ovom prilikom zahvalio bih se Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture na iznimnom trudu koji su uložili kako bi se premostile administrativne barijere za ulazak privatnih kompanija i investicija koje unapređuju prometnu povezanost, ali i doprinose razvoju turizma, gospodarstva i društva u cjelini te omogućavaju prijenos visoke tehnologije i znanja.“

„Početak povezivanja dalmatinskih otoka hidroavionima važan je korak u razvoju ovog segmenta prometnog povezivanja, te će razvoj ovog vida povezivanja svakako imati značajan doprinos i gospodarstvu, između ostalog i zbog otvaranja novih radnih mjesta, koja su posebno atraktivna mladim i obrazovanim ljudima. Također, hidroavionsko povezivanje dalmatinskih otoka s kopnom svakako će pridonijeti i atraktivnosti turističke ponude.", rekao je ministar Hajdaš Dončić.

Također, prilikom svečanosti povodom obilježavanja početka povezivanja dalmatinskih otoka hidroavionima, vlasnik i direktor tvrtke Martin Klaus-Dieter istaknuo je kako  uz postojeću liniju Resnik (Divulje) – Jelsa, uskoro planiraju uvesti i linije na drugim relacijama koje će pospješiti povezivanje i ostalih jadranskih otoka s kopnom.
 
FOTOGALERIJA