Održan bilateralni sastanak ministra Siniše Hajdaš Dončića i povjerenika za promet EU Siim Kallasa

Photo nsl HZ-SV-028.jpg
U Vladi RH danas je održan bilateralni sastanak ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaš Dončić i potpredsjednika Europske komisije i povjerenika za promet Siim Kallasa, na kojem je bila riječ o svim važnim pitanjima iz područja prometa, u ovoj završnoj fazi hrvatskog pristupanja EU, kao i o položaju koji Hrvatska zauzima.

Teme razgovora bile su Uredba o TEN-T mreže i CEF, Četvrti željeznički paket, status predstudije izedivosti za prometno povezivanje hrvatskog juga, status Strategije prometnog razvoja RH, a jedna od ključnih tema razgovora bila je i sigurnost prometa.

Ministar Hajdaš Dončić s europskim povjerenikom za promet razgovarao je o TEN-T mreži, koji je ovom prilikom potvrdio kako Hrvatska ulazi u osnovnu mrežu koridora i kako prema tome ima mogućnosti sufinanciranja tih projekata iz fondova EU. Bilo je riječi o X koridoru, na koji se Hrvatska želi uključiti autocestom i željezničkom prugom, od državne granice sa Slovenijom iz smjera Ljubljana – Zagreb - državna granica sa Republikom Srbijom u smjeru Beograda, te o željezničkoj pruzi na Xa koridoru u smjeru Zagreb -  Graz (Austrija) preko Krapine i Maribora u Sloveniji. Ministar Hajdaš Dončić naglasio je kako Hrvatska vodi razgovore sa Slovenijom o pitanju Xa koridora, kako bi se pravac od Krapine do Maribora uvrstio u osnovnu mrežu.

Povjerenik Europske komisije naglasio je da su željeznice jedan od prometnih prioriteta EU i kako je Hrvatska dosad usvojila niz regulativa, a koje EU nastoji učinit što jednostavnijim kako bi operaterima olakšala korištenje, te je dodao da je pitanje prometa vrlo  složeno i skupo.

Na sastanku je također bilo riječi o Strategiji prometnog razvoja RH gdje je rečeno da će Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture Strategiju, koja će obuhvatiti razdoblje od 2015. – 2015. godine, završiti do kraja ove godine te kako će u sebe uključiti šest ključnih poglavlja: željeznički, cestovni, pomorski, riječni, zračni i gradsko-prigradski, javni i integrirani promet.

Na konferenciji za novinare, održanoj nakon sasatanka, novinare je zanimalo da li je Pelješki most najbolje rješenje za prometno povezivanje hrvatskog juga. Ministar Hajadš Dončić još jednom je ponovio kako je prerano govoriti o tome budući je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture dobilo draft različitih rješenja, predloženih prema podacima koje su prikupili HRC i ministarstavo. „Završetak studije koja će u obzir uzeti sve ekonomske, demografske i druge parametre, očekuje se krajem lipnja ili početkom srpnja ove godine, kad će biti prezentirana preporuka Europske komisije.“ - rekao je ministar Hajdaš Dončić.

Povjernik Kallas složio se kako je prerano govoriti o najboljem rješenju za povezivanje juga Hrvatske, te dodao kako to nije samo prometno pitanje, i nije usko vezano uz Operativni program promet budući se ne nalazi na spomenutim koridorima. Nagalsio je kako se to odnosi i na pitanje regionalnog razvoja.

„Savjet povjerenika Europske komisije je da kad dođe vrijeme za odluku o najboljem rješenju, možda postoji mogućnost da Hrvatska aplicira kombinacijom PPP (Private Public Partnership) i fonda za regionalni razvoj.“ - dodao je ministar Hajdaš Dončić, te istaknuo kako nije bilo riječi o postocima sufinanciranja.

Tijekom svog dvodnevnog boravka u Hrvatskoj, Siim Kallas će u petak, 3. svibnja, u pratnji domaćina ministra Hajdaš Dončića otputovati u Rijeku gdje će se sastati s premijerom Zoranom Milanovićem i obići Luku Rijeka,  VTMIS i Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC).