Nakon 20 godina uspostavljen međugranični željeznički promet na obnovljenoj pruzi Đurmanec - Rogatec

Photo nsl minSHD-DURM 14-12_14.jpg
Nakon više od dvadeset godina u promet je puštena šest kilometara duga dionica željezničke pruge od Đurmanca do Rogateca, čime je ponovno uspostavljen željeznički promet između Hrvatske i Slovenije. Na svečanom otvorenju obnovljene pruge nazočili su hrvatski ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i slovenski ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Zdravko Počivalšek.

Prugu je obnovila HŽ Infrastruktura, a radovi rijedni 42,5 milijuna kuna obuhvatili su sanaciju četiri mosta, 26 željezničkih propusta, 12 željezničko-cestovnih prijelaza, peron u stajalištu Hromec i tunel Lupinjak u kojemu se u ovom trenutku izvode završni radovi. Preostali radovi na tunelu, proširenju trupa pruge i ugradnji signalnih oznaka biti će nastavljeni u slobodnim intervalima između vlakova te će do predviđenog završetka radova u veljači 2015. željeznički putnički prijevoz teći neometano. U novom voznom redu HŽ Putničkog prijevoza koje stupa na snagu 14. prosinca uvedena je nova linija na relaciji Đurmanec – Rogatec/Celje, a kojom će svakodnevno prometovati četiri vlaka. Nakon završetka svih  radova, dionica Đurmanec–državna granica bit će osposobljena za brzinu vlaka od 60 kilometara na sat i za najveću dopuštenu masu željezničkih vozila od 20 t/o i 8 t/m.

Ministar Hajdaš Dončić podsjetio je da ljudi i s jedne i druge strane nisu naviknuti na granice koje su nastale početkom devedesetih, te da je ova željeznička povezanost korak u micanju tih barijera, naglasivši važnost otvorenja pruge u gospodarskom smislu, te izrazivši nadu da će ovo ulaganje i otvaranje pruge biti na pomoć tvrtkama u tom kraju. Hajdaš Dončić smatra i da će željeznički operateri naći poslovni interes s tvrtkama u ovom području te da će se željeznicom dopremati sirovina za potrebe tih tvrtki.

Slovenski ministar Zdravko Počivalšek napomenuo je da u pograničnim područjima Slovenije uz Hrvatsku živi oko petina stanovništva te zemlje, ali da samo s 8 posto sudjeluju u ukupnom nacionalnom BDP-u, te da stoga ovakva ulaganja u infrastrukturnu povezanost stvaraju uvjete za jači razvoj gospodarstva u tim krajevima i otvaranje novih radnih mjesta, s jedne i s druge strane granice.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo što je nakon toliko godina ponovno uspostavljena veza između Đurmanca i Rogateca te je dodao da će se značenje i važnost ove pruge odraziti kroz nekoliko godina na područja koja ova pruga povezuje.

Otvorenje dionice započelo je dolaskom vlaka Slovenske željeznice iz Rogateca u Đurmanec u kojem su bili visoki predstavnici Slovenije te nekoliko stotina slovenskih građana iz Rogatca. Nakon prigodnih govora vlak se s hrvatskim i slovenskim predstavnicima lokalne i nacionalne vlasti vratio u Rogatec gdje je održan drugi dio svečanosti.

Prigodom otvorenja dionice i uspostave pograničnoga putničkog prijevoza predstavnici HŽ Infrastrukture u OŠ »Đurmanec« su održali edukativno-preventivnu akciju »Vlak je uvijek brži« za učenike od I. do IV. razreda koji su se kroz radionice upoznali s prometnom kulturom uz  željezničku prugu i s novouspostavljenim prometom. Također zajedno će s načelnikom Općine Đurmanec i policijskim službenicima podsjećati sudionike u prometu o otvaranju pruge te ih upozoravati na moguće opasnosti koje prijete pri neopreznom prelaženju preko pruge. Nastavak radionica i edukativno-preventivne akcije »Vlak je uvijek brži« održat će se i za učenike područne škole u Hromcu.

Svečanom otvorenju dionice prisustvovali su i načelnik općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša, načelnik općine Đurmanec Damir Belošević, načelnik Občine Rogatec Martin Mikolič, veleposlanica Republike Hrvatske u Ljubljani Vesna Terzić i veleposlanik Republike Slovenije u Zagrebu Vojko Volk. Nakon završetka svečanosti u Rogatecu, vlak je krenuo natrag prema Hrvatskoj, u krug tvornice Vetropack Straža u Humu na Sutli, gdje su se uzvanici iskrcali i potom nastavilii druženje u prostorijama Općine Hum na Sutli.