Potpisan Ugovor o izgradnji I. i II. Faze 1. dionice Istočne zaobilaznice grada Vinkovaca

Photo nsl MIN-VSZ 28-4_17.JPG

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je danas na potpisivanju Ugovora o izgradnji I. i II. Faze 1. dionice Istočne zaobilaznice grada Vinkovaca, kojim će se omogućiti izgradnja dionice brze jednokolničke ceste u duljini od oko 7 kilometara, a koja će biti dio konačnog rješenja brzih cesta Osijek - Nuštar - Vukovar i Vinkovci - Županja.

Ugovor su ispred investitora projekta i izvođača radova na obilaznici potpisali društvo Hrvatske ceste d.o.o. i tvrtka Osijek - Koteks d.d., a potpisivanju su pored ministra Butkovića nazočili i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, župan Vukovarsko - srijemske županije Božo Galić te zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Ivan Bosančić.

"Riječ je o vrlo značajnom infrastrukturnom projektu, koji će omogućiti da se cijela županija bolje prometno poveže, ali i da se Vinkovci brže razvijaju. Govorili smo o i drugim projektima značajnim za ovu županiju, poput izgradnje zaobilaznice grada Vukovara, kao i o projektu elektrifikacije željezničke pruge Vinkovci - Vukovar, za koji očekujemo da bi ga ove godine i ugovorili", rekao je ministar Butković.

Ministar je istaknuo kako su ga vinkovačke gradske vlasti upoznale s potrebom izgradnje nadvožnjaka preko magistralne pruge Zagreb - Tovarnik, kojim bi se vinkovačko prigradsko naselje Borinci prometno povezalo sa središtem grada te dodao kako će sve učiniti da se taj projekt u ovoj godini i realizira.

Prisutnima se obratila i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac koja je istaknula kako je Istočna zaobilaznica Vinkovaca iznimno vrijedan projekt za razvoj gospodarske infrastrukture grada i okolice koji će se realizirati kroz „Projekt Slavonija, Baranja i Srijem“.

Po riječima zamjenika vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića, izgradnja zaobilaznice doprinijet će izmještanju tereretnog prometa iz gradskog središta, ali i otvoriti potencijal za sve one gospodarstvenike koji će poželjeti graditi svoje pogone uz zaobilaznicu.

Zadovoljstvo je izrazio i Vukovarsko - srijemski župan Božo Galić  kazavši kako se konačno počinju ostvarivati projekti za koje su se lokalne vlasti zalagale godinama.

Direktor Hrvatskih cesta d.o.o. Josip Škorić rekao je kako će radovi na izgradnji Istočne vinkovačke zaobilaznice započeti tijekom idućega tjedna, a trajat će dvije godine."Riječ je o iznimno zahtjevnim radovima u sklopu kojih će se izgraditi četiri velika objekta, a predviđeno je izmještanje visokotlačnih i srednjotlačnih plinovoda te dalekovoda", dodao je.

Podsjetimo, Ugovor o izgradnji Istočne zaobilaznice Vinkovaca, čija ukupna vrijednost iznosi 105 milijuna kuna (bez PDV-a), podrazumijeva dvije faze, I. fazu u duljini od 5, 5 kilometara koja uključuje izgradnju nadvožnjaka preko željezničke pruge M105 i nadvožnjaka preko kraka 5 čvora "Vinkovci - istok" te II. fazu u kojoj će se izgraditi nadvožnjak preko željezničke pruge R105 Vinkovci - Drenovci i industrijskog kolosijeka za Silos, na dionici dugoj 1,5 kilometara.