Započeli radovi na obnovi pruge Požega – Velika

Photo nsl hz infr Pz-Vl 11_12.jpg

HŽ Infrastruktura pokernula je radove na obnovi pruge Požega – Velika u duljini od 11,8 km, a ukupna vrijednost investicije je 25 milijuna kuna, od čega će Grad Požega sufinancirati dio radova u iznosu od 350 tisuća kuna za kameni materijal.

Cilj ovih infrastrukturnih radova je obnova pruge kako bi se do 1. svibnja 2013. godine  omogućilo prometovanje vlakova brzinom od 60 km/h, što je prometna brzina sa kojom željeznica na relaciji Požega – Velika ponovno postaje konkurentna za prijevoz tereta i putnika u dnevnim migracijama, što će ujedno doprinijeti i revitalizaciji tog prostora.

Dionica Požega – Velika sagrađena je 1914. te je zbog dotrajalosti brzina vlakova u postojećemu voznom redu pala na svega 20 km/h, dok prometna brzina kroz kolodvor Požega iznosi 15 km/h, što bi u dogledno vrijeme dovelo do zatvarana te dionice.

U planu je kompletna zamjena gornjega pružnog ustroja na cjelokupnoj duljini pruge od Požege do Velike. Radovi će se izvoditi od ponedjeljka u 7.00 sati do petka u 18.00 sati, i to u četiri ciklusa, počevši od 12. do 16. studenoga te od 3. do 7. prosinca 2012. godine.

Brzina izvođenja radova ovisiti će i o vremenskim uvjetima, ukoliko budu povoljni radovi će biti nastavljeni bez prekida, dok bi se u suprotnome s radovima nastavilo u veljači ili ožujku 2013. godine, s planom završetka obnove do 1. svibnja 2013. godine.

Tijekom obnove pruge i njezina zatvaranja za promet putnike će prevoziti autobusi.

U planu Uprave HŽ Infrastrukture je i obnova pruge Pleternica – Čaglin – Našice, za koju će također biti potpisan sporazum između HŽ Infrastrukture i Grada Požege.

Modelom suradnje s lokalnom zajednicom, u ovome slučaju s Gradom Požegom, uspješno je primjenjen model revitalizacije lokalnih pruga, priopćeno je iz HŽ infrastrukture.