Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Zračne luke Dubrovnik Razvoj

Photo SHD_Tolic_5_11_14_NSL2.JPG
Ministar pomorstva prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i glavni direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić danas su potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Zračne luke Dubrovnik Razvoj u vrijednosti od 40.509.440,00 kuna. Radi se o sredstvima kojima će se financirati priprema tehničke dokumentacije za realizaciju projekta Zračna luka Dubrovnik Razvoj koji je u postupku prijave za povlačenje sredstava iz fondova EU. Ukupna vrijednost projekta iznosi 244,5 milijuna eura.

Podsjećamo da je projekt Zračna luka Dubrovnik Razvoj početkom godine dobio pozitivnu Odluku Europske komisije (DG Competition), te predstavlja dobar primjer pripreme projekata koji se planiraju sufinancirati iz fondova Europske unije, a koji moraju slijediti procedure i pravila u pripremi potrebnih studija. Razvoj zračne luke identificiran je i u Strategiji prometnog razvoja Republike Hrvatske.

Infrastruktura Zračne luke Dubrovnik uništena je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća i potrebna je detaljna rekonstrukcija postojeće, a planirane mjere uključuju i proširenje postojećih infrastrukturnih te prometnih kapaciteta u svrhu održavanja i poboljšanja postojeće razine kvalitete usluge. Projekt će također biti usmjeren na smanjenje prometnih zagušenja, provedbu mjera za zaštitu okoliša i povećanje energetske učinkovitosti, sanaciju postojećih i izgradnju novih kolničkih konstrukcija i objekata koji su potrebni za sigurno i neometano poslovanje zračne luke, kojom sada u Dubrovnik stiže 64 posto svih posjetitelja.

Upravo potpisanim Ugovorom za pripremu tehničke dokumentacije iz EU fondova bit će uplaćeno 34.433.024,00 kuna odnosno 85 posto sredstava, a preostalih 15 posto sufinancirat će Republika Hrvatska. Izradu tehničke i natječajne dokumentacije za projekte iz sektora prometa, koji se planiraju sufinancirati iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova za razdoblje 2014 – 2020. Ministarstvo financira kroz Operativni program Promet 2007.-2013. te na taj način povećava kvalitetu pripremljenosti projekata u sektoru prometa i osigurava stratešku bazu projekata za razvoj prometnog sektora.