Predsjednik Vlade Milanović i ministar prometa Hajdaš Dončić obišli gradilište novog putničkog terminala Međunarodne zagrebačke zračne luke

Photo nsl MZLZG 7_15.jpg
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdaš Dončićem, obišao gradilište novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb.

„Stvari idu dobro, uporabne dozvole bi trebale biti gotove krajem 2016. godine, zatim slijedi testiranje i vjerujem da će kako graditelji kažu u tim rokovima nova zgrada putničkog terminala biti završena i puštena u promet“, izjavio je premijer nakon obilaska. Naglasio je da  će Zagreb imati moderan europski aerodrom.

Predsjednik Uprave MZLZ-a Bruno Mazurkiewicz i članovi Uprave  David Gabelica i Hulya Sofuoglu proveli su premijera i ministra cijelim gradilištem na kojem se trenutno montira čelična konstrukcije krovišta, a u tijeku je i montaža slojeva krova te nosača fasade. Ugradnja instalacija unutar objekta ide prema planu i programu. Istovremeno se odvijaju radovi na izgradnji vanjskih prometnih površina te nabava aerodromske opreme.

Do kraja 2015. godine predviđen je završetak krova i fasade Terminala.

Podsjetimo, pripremni građevinski radovi na novom putničkom terminalu započeli su u prosincu 2013. godine, a na njih se nadovezuju glavni građevinski radovi koje izvodi tvrtka Bouygues Bâtiment International zajedno sa hrvatskim tvrtkama Viaduktom, Kamgradom, Zagreb Montažom te KFK tehnikom.

Tvrtka Viadukt radi cjelokupne vanjske građevinske radove, sustav odvodnje, stajanke, prilaze pisti, parkirališta, pristupne ceste i drugu infrastrukturu, dok tvrtka Kamgrad izvodi građevinske radove na samoj zgradi Terminala. Tvrtke Zagreb Montaža i KFK tehnika izvode radove krovišta i fasade terminala. Na izgradnji novog putničkog terminala trenutno radi više od 800 radnika.

Ukupna investicija u projekt je 331 milijuna eura, od čega 243 milijuna eura odlazi na dizajn i izgradnju novog putničkog terminala, a 88 milijuna eura je rezervirano za održavanje aerodromske infrastrukture tijekom trajanja koncesije.

Novi putnički terminal prostirat će se na 65 000 m² površine, za njegovu će se izradu  utrošiti 35 000 m³ betona, 5 000 tona armature, 2 000 tona čelične konstrukcije, dok će se krov prostirati na 35.000 m² površine, iskop je obujma 500.000 m³, na vanjske radove utrošit će se ukupno 40.000 m³ betona, a asfaltne će se površine protezati na 250 000 m².

Dovršetak radova novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb očekuje se krajem 2016. godine.

Recimo na kraju kako će nova zgrada putničkog terminala uz ionako golem gospodarski značaj za grad Zagreb i Republiku Hrvatsku pridonijeti i boljem pozicioniranju zračne luke u odnosu na konkurenciju, kako opremljenošću i kapacitetima, tako i svojim uistinu atraktivnim izgledom, kako i dolikuje glavnom gradu 28. države članice Europske unije.

FOTOGALERIJA