Predstavnicima delegacije Republike Indonezije prezentirani su razvojni projekti, kapaciteti i prednosti Luke Rijeka za indonezijske terete u prekomorskom prijevozu, i razvojni planovi i kapaciteti zračne luke Osijek

Photo nsl w MPPI-INDON OS 16-9_13.jpg
"Global Putra International je logistička tvrtka za prijevoz roba. Trenutnu situaciju vidim kao veliku prigodu za ulaganje u Hrvatsku, zemlju koja ima vrlo važnu ulogu u jugoistočnoj Europi. Moja zadaća ovog trenutka je pronaći najbolji način zahvaljujući kojem će Hrvatska postati novi ulaz za Europu što se tiče naših proizvoda." - istaknuo je Sumadi Kasuma, direktor korporacije Global Putra International nakon vrlo intenzivnog radnog vikenda, koji je zajedno s delegacijom iz Indonezije proveo u Hrvatskoj s ciljem prikupljanja što kvalitetnijih informacija i ostvarivanja kontakata koji bi se u bliskoj budućnosti realizirali u dobre ulagačke i poslovne poduhvate.

U subotu je indonezijska delegacija koju su činili i Veleposlanik Republike Indonezije u Zagrebu Agus Sardjana, te veleposlanik Republike Hrvatske u Jakarti Dražen Margeta sa suradnicima posjetila Luku Rijeka i Zračnu luku Rijeka.

Delegaciju su u Rijeci pozdravii i dočekali Vedran Devčić, predsjednik Uprave Luke Rijeka i Vlado Mezak, ravnatelj Lučke uprave Rijeka, kao domaćini, te Marko Flipović, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke i predstavnica Adriatic Gate Container Terminala, Iva Roman.

Predstavnicima delegacije Republike Indonezije prezentirani su razvojni projekti, kapaciteti i prednosti Luke Rijeka za indonezijske terete u prekomorskom prijevozu. Ravnatelj Lučke uprave Rijeka, Vlado Mezak je naglasio prednosti koje Luka Rijeka ima u odnosu na sjevernoeuropske luke, te najavio konkretne korake u realizaciji izgradnje novog kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali.

U svom izlaganju istaknuo je i važnost Terminala Škrljevo na kojem je pokrenut kapitalni projekt kojim će se ovo područje modernizirati u funkcionalni pozadinski terminal s novim kapacitetima, te je istaknuo kako će se poduzeti maksimalni napori s ciljem što boljeg trgovinskog povezivanja zemalja Europe i Jugoistočne Azije, te svi potrebni koraci kako bi Luka Rijeka postala najkonkurentnija ulazna/izlazna luka u sjevernom Jadranu.

U Zračnoj luci Osijek delegaciju Republike Indonezije dočekali su osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, te direktor zračne luke Domagoj Marinić, koji  je članove indonezijske delegacije  u kratkoj prezentaciji informirao o infrastrukturi zračne luke, kapacitetu, te postojećem prometu, te ih odveo u obilazak zračne luke.

Za vrijeme posjeta članovi indonezijske delegacije iskazali su značajan interes za ulaganje i poslovanje u Republici Hrvatskoj, a s ciljem što boljeg povezivanja zemalja Europe i Jugoistočne Azije, te postizanju što bolje razmjene i povećanja transporta roba. Također, Indonežani su potvrdili kako je ulazak Hrvatske u Europsku uniju prepoznat kao dobar potez jer je svojom idealnom pozicijom i izvrsnim kapacitetima Hrvatska pretvorena u važno prometno odredište.

Ključnu ulogu u trgovačkom povezivanju Indonezije i Kine sa zemljama Europske unije vide u Hrvatskoj, posebice u Luci Rijeka, koju u ovom dijelu Europe vide kao izuzetno važnu pomorsku luku.

Dobro sjeme danas već intenzivirane poslovne suradnje indonežanskih tvrtki i indonežanske Vlade,  posebice s tvrtkama u resoru Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, začeto je još u travnju ove godine  prilikom boravka hrvatske diplomatske i gospodarske delegacije u Indoneziji, koju je predvodio pomoćnik ministra Igor Butorac. Prije par tjedana u službenom posjetu Indoneziji boravio je ministar Siniša Hajdaš Dončić kojom prilikom se sastao s ministrima tri indonežanska ministarstva te brojnim predstavnicima indonežanskih tvrtki zainteresiranih za poslovnu suradnju su Hrvatskom.