Potpisan „Ugovor o energetskom učinku“ za energetsku obnovu poslovnog objekta Vlade RH popularno zvane Kockica

Photo nsl minSHD UG-KCK 26-8_14.jpg
U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture danas su ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, ravnatelj Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj i direktor tvrtke Reflex Zagreb Marin Validžić potpisali Ugovor o energetskom učinku za energetsku obnovu poslovnog objekta Vlade RH  popularno zvane Kockice kojom upravlja MPPI.

Na konferenciji za novinare ministar Hajdaš Dončić i ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš naglasili su kako će upravo projekt energetske obnove Kockice, zgrade građene između 1961. i 1968. poznatog arhitekta Ivana Vitića koja je ne samo od prvog dana u korištenju kao zgrada javne uprave nego i zaštićeni spomenik kulture, kroz narednih godinu dana pokazati kako se kroz takve projekte koji su ušli u Program energetske obnove zgrada javnog sektora može na kvalitetan način postići niz važnih učinaka.

U prvom redu ušteda više od 50 posto na utrošku energije sve do angažiranja građevinskog sektora koji  će upravo na takvim projektima imati prilike pokazati najnovije tehnologije i umijeća, te dugoročno pratiti i život same zgrade koju su obnavljali, a ne samo na razdoblje od dvije godine koliko po sadašnjim ugovorima između naručitelja i izvođača traje jamstveno razdoblje.

„Kao što se kaže da plemstvo obvezuje tako i vlasništvo obvezuje i prema njemu se treba odgovorno ponašati“, rekao je ministar Siniša Hajdaš Dončić, te  dodao kako je Kockica pokazna vježba i za druge zgrade javne i državne uprave.

Ministrica Anka Mrak Taritaš istaknula je kako je zgrada Kockice zaštićeni spomenik zbog čega je ovaj projekt zahtjevan i specifičan. Također je naglasila kako će cijelo vrijeme obnove ljudi  i dalje raditi u Kockici, te će se zbog toga  uređivati kat po kat.

Podsjetimo, Vlada je u listopadu 2013. usvojila Program energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje 2014. – 2015. godine kojim je predviđeno da se u 2014. i 2015. godini obnovi oko 200 zgrada javne namjene, čime bi se potaknule investicije procijenjene vrijednosti od oko 400 milijuna kuna.

Jedan od ciljeva je ispunjenje zahtjeva sukladno Direktivi 2012/27/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2012. godine o energetskoj učinkovitosti prema kojoj se od država članica traži da od 1. siječnja 2014. godine svake godine obnove tri posto ukupne površine zgrada u vlasništvu i uporabi središnje vlasti.

Popularna Kockica stara gotovo 50 godina zbog jako dotrajale toplinske izolacije zidova i staklenih stijena te dotrajale izolacije krova vapi za obnovom, upravo prema projektu kojega Program energetske obnove i zahtjeva, jer Kockica istodobno neće promijeniti vizualni identitet zgrade kao zaštićeni spomenik kulture, a očekuje se i više od 50 posto smanjenja troškova za energente.

Za provedbu Programa zadužena je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama i Ministarstvo je prema APN-u apliciralo za energetskom obnovom čim je Vlada usvojila Program. Vrijednost projekta i realizacije procijenjena je na 19 milijuna kuna (bez PDV-a), a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurat će sredstava za financiranje i sufinanciranje provedbe.

Zakonom o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji i Uredbom o ugovaranju i provedbi energetske usluge u javnom sektoru uređen je postupak provođenja energetskih usluga u javnom sektoru i time je osigurano da se bez dodatnog trošenja proračunskih sredstava vlasnika/korisnika provedu mjere poboljšanja energetske učinkovitosti u zgradama javnog sektora.

Izvođač projekta i radova, Tvrtka Reflex Zagreb odabrana je zbog najpovoljnije ponude, a na otvorenom pozivu javne nabave koji je raspisala Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama pri Ministarstvu graditeljstva.

U narednom razdoblju od 12 mjeseci bit će izrađen projekt te temeljem njega realizacija energetske obnove Kockice, a s ciljem učinkovite potrošnje energije, odnosno, postizanja ušteda na utrošku energenata.

Prezentaciju o budućim koracima vezano za sam projekt na konferenciji je dao dipl. ing. Tomislav Veliki iz APN-a i također naglasio kako će izvođačima ovaj projekt biti od izuzetnog izazova, jer će ući u posao promjene staklene ovojnice Kockice, koje ima sa svoje sjeverne i južne strane, a koja je danas popucana i nerijetko prokišnjava. Istodobno Kockica, sa svojim bogato ukrašenim interijerima poznatih hrvatskih umjetnika Ede Murtića, Zlatka Price i Stevana Luketića, ne smije promijeniti svoj današnji izgled.

Na konferenciji su sudjelovali i zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić, glavni tajnik Ministarstva Dražen Ivanušec i zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir.


PRILOG