Ministar Siniša Hajdaš Dončić u radnom posjetu Međimurskoj županiji

Photo nsl minSHD-CK-INFR 1-10_15.JPG
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić boravio je danas u radnom posjetu Međimurskoj županiji gdje je obišao prometne projekte na području grada Čakovca te općina Nedelišće i Štrigova. U obilasku su sudjelovali i župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, načelnik Općine Nedelišće Darko Dania i član Uprave Hrvatskih cesta Nenad Maljković.

Radni posjet ministar Hajdaš Dončić započeo je u Nedelišću, na lokaciji trase buduće Južne obilaznice, prometnice koja će značajno rasteretiti postojeću državnu cestu D3. Naime, cesta prolazi kroz samo središte naselja i predstavlja golem sigurnosni problem za lokalno stanovništvo i sve ostale sudionike u prometu.

Govoreći o izgradnji obilaznice Nedelišća ministar Hajdaš Dončić je istaknuo kako je riječ o projektu koji će se financirati iz europskih sredstava koje Republika Hrvatska ima na raspolaganju do 2020. godine. Naime, Hrvatske ceste su s izvođačem Studije izvedivosti za obilaznicu Nedelišća i Pušćina potpisale ugovor te bi ista u roku osam mjeseci trebala biti i gotova, a nakon čega slijedi izrada Studije utjecaja na okoliš, lokacijska te građevinska dozvola.

Načelnik općine Nedelišće Darko Dania rekao je kako je izrazito gust kamionski promet velik problem za sve stanovnike koje žive uz državnu cestu D3 te dodao kako je posebno ugroženo obližnje vodocrpilište iz kojeg se crpi voda za 80 posto stanovnika županije. Isto tako, izgradnja nove poslovne zone dovest će do novog povećanja prometa na državnoj cesti, tako da je izgradnja obilaznice neophodna.

Podsjetimo, građevinskim projektom predviđeno je izmještanje trase postojeće državne ceste jugoistočno od naselja, a kako bi se buduća obilaznica spojila s Južnom obilaznicom grada Čakovca i kod Gornjeg Kuršanca povezala sa „starom“ državnom cestom D3.

Nadalje, za omogućavanje kvalitetne komunikacije istočno i zapadno od postojeće željezničke pruge R201 izgradit će se tri putna prijelaza s objektima (nadvožnjacima), dok je od ostalih objekata na trasi predviđena izgradnja tri nadvožnjaka.

Ukupna duljina obilaznice iznosit će 6,34 kilometara, dok se vrijednost projekta procjenjuje na iznos od 100 milijuna kuna.

Govoreći o projektima na području Međimurske županije župan Zvonimir Posavec ukazao je na važnost ulaganja u infrastrukturu državnih cesta, te dodao kako je riječ o strateškim pravcima za Republiku Hrvatsku i pritom izdvojio obilaznice Čakovca, Nedelišća, Murskog središća i Preloga kao i potrebu izgradnje spoja između autoceste i starog graničnog prijelaza Goričan.

U nastavku radnog posjeta ministar Hajdaš Dončić obišao je lokaciju sanacije klizišta Grabrovnik u općini Štrigova, a koju provodi Županijska uprava za ceste.

Podsjetimo da su samo protekle godine sanirana dva klizišta na području istoimene općine, Prekopa i Dragoslavec, a vrijednost izvršenih radova investitora Hrvatskih cesta iznosila je 1,1 milijun kuna. Od ostalih radova na području Štrigove valja izdvojiti izradu projektnog zadatka za projekt rekonstrukcije 2,3 kilometara ceste Željezna Gora – Štrigova.

Radni posjet Međimurju ministar Hajdaš Dončić završio je obilaskom lokacije budućeg kružnog toka na raskrižju državne cesta DC3, Kalničke i ulice Josipa Bajkovca u Čakovcu. Vrijednost rotora iznosi 2,1 milijun kuna i u potpunosti će ga financirati Hrvatske ceste.
 
Prilikom predstavljanja projekta izgradnje rotora član Uprave Hrvatskih cesta Nenad Maljković je istaknuo kako je križanje u fazi dobivanja svih potrebnih dozvola, te da će isto dogodine biti završeno. Osvrnuvši se na projekt Sjeverne obilaznice Čakovca, Maljković je kazao kako je ugovor za projektiranje obilaznice potpisan te da bi sredinom sljedeće godine trebao biti i gotov.
 
Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač izjavio je kako je lokacijska dozvola za projekt kružnog toka izdana, te da su trenutačno u izradi glavni projekti, a nakon čega bi trebalo uslijediti izdavanje građevinske dozvole te raspisivanje natječaja za izvođenje radova.