Ministar Butković obišao cestovne projekte u Istarskoj županiji

Photo nsl MMPI-ISTRA 24-2_17.jpg

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković obišao je danas infrastrukturne radove koje Hrvatske ceste d.o.o. provode na području Istarske županije. U radnom obilasku cestovnih projekata uz ministra Butkovića sudjelovao je i župan Istarske županije, Valter Flego. te državni tajnik za infrastrukturu, Tomislav Mihotić i pomoćnik ministra, Alen Gospočić ispred nadležne Uprave cestovnog i željezničkog prometa i infrastrukture.

Obilazak infrastrukturnih radova istarskog područja resorni ministar Oleg Butković započeo je posjetom obnovljenoj dionici državne ceste DC303 Rovinjsko Selo – Brajkovići – Kurili. Istu je obišao u nazočnosti gradonačelnika Grada Rovinja, Giovannia Sponze, načelnika Općine Kanfanar, Sandra Jurmana te direktora Hrvatskih cesta d.o.o., Josipa Škorića.

Vrijednost radova na obnovljenoj dionici državne ceste iznosi 9.065.000,00 kuna (bez PDV-a), a u sklopu radova na prometnici su uređeni nasipi te prilagođeni zasjeci i usjeci ceste te vertikalni i horizontalni elementi ceste. Također, u mjestu Putini i na skretanju za mjesto Šorići izvedena su neophodna proširenja ceste čime je znatno povećana sigurnost svih sudionika u prometu.

Radove na obnovi dionice državne ceste između Rovinjskog Sela i Kurila izvela je građevinska tvrtka Cesta d.o.o. iz Pule.

Radni posjet Istarskoj županiji ministar Butković nastavio je obilaskom radova na izgradnji III. i IV. faze Obilaznice Grada Poreča. U obilasku lokacije gradilišta sudjelovao je i porečki gradonačelnik, Edi Štifanić.

„Od iznimne je važnosti da svi ovi projekti imaju potporu gradova i općina u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa kako bi se investicije ubrzale i završile. Ove su dionice jako bitne za Rovinj i Poreč zbog turizma, one 'dižu' destinaciju.". - istaknuo je po završetku današnjeg obilaska ministar Butković i dodao kako se izgradnjom porečke zaobilaznice rješava najveći prometni problem grada, te se jedno od najvećih hrvatskih turističkih središta rasterećuje prometa.

Podsjetimo, izgradnju Južnog dijela zaobilaznice grada Poreča,  III. i IV. faze, Hrvatske ceste d.o.o. kao naručitelj radova realiziraju temeljem ugovora sa Zajednicom ponuditelja, tvrtkama Cesta d.o.o. i Đusto d.o.o.

Projektom je predviđena izgradnja potpuno nove prometnica duljine 1.500 metara. Cestom će se spojiti ranije izgrađene dionice, odnosno, bit će izgrađene zadnje dvije faze zaobilaznice Poreča zahvaljujući kojima će tranzitni promet biti preusmjeren iz grada.

Radovi na zaobilaznici uključuju i postavljanje sasvim nove cestovne rasvjete, izgradnju zatvorenog sustava odvodnje, kao i realizaciju drugih infrastrukturnih objekata u sklopu dionice, poput lučnog mosta preko kanala te pothodnika svjetlog otvora duljine 18 metara.

Vrijednost navedenih infrastrukturnih radova na zaobilaznici (III. i IV. faza) iznosi 18.382.180,76 kuna (bez PDV-a).