Ministar Siniša Hajdaš Dončić u radnom posjetu Istarskoj županiji

Photo nsl minSHD-ZLUPOR 29-5_15.JPG
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić boravio je danas u radnom posjetu  Istarskoj županiji, gdje je potpisao dva Ugovora o sufinanciranju projekata županijskih lučkih uprava Pule i Poreča te obišao radove na dionici državne ceste D 201 na dionici Buzet – granični prijelaz Požane.

Ugovore o sufinanciranju projekata županijskih lučkih uprava Pule i Poreča ministar Hajdaš Dončić potpisao je u Poreču, u sjedištu Gradske uprave, sa ravnateljima Donaldom de Gravisiem i Željkom Čorakom, a potpisivanju su prisustvovali Valter Flego, župan Istarske županije, Boris Miletić, gradonačelnik Pule te Edi Štifanić, gradonačelnik Poreča.

Prigodom potpisivanja Ugovora ministar Hajdaš Dončić je istaknuo: „Zahvaljujem ravnateljima županijskih lučkih uprava koje su kandidirale svoje projekte, dakle projekt sanacije operativne obale podno pulske arene, te projekt rekonstrukcije-dogradnje lukobrana između hridi Sarafel i kopna u Poreču, te su u postupku apliciranja dobili sufinanciranje iz nacionalnih sredstva od strane Ministarstva. Ovom prigodom istaknuo bih kako je u Operativnom planu za vremensko razdoblje 2014.-2020., za pomorski dio, za projekte županijskih lučkih uprava na raspolaganju gotovo 600 milijuna kuna, za koje smo se izborili. Nadam se da će županijske lučke uprave u razdoblju koje slijedi  pripremiti svu potrebnu projektnu dokumentaciju kako bi mogle aplicirati na spomenuta sredstva, potrebna za realizaciju nadolazećih im projekata.“

„Ovom prilikom zahvalio bih se ministru Hajdaš Dončiću, te Ministarstvu koji su nakon provedenog natječaja odlučili sufinancirati projekte županijskih lučkih uprava Pule i Poreča, a koji su od izuzetnog značaja za Istarsku žuapniju. Zahvaljujući uspješnoj suradnji s Ministarstvom i zajedničkom ulaganju u projekte županijskih lučkih uprava do sada smo postizali zavidne rezultate, a nadam se da će tako biti i u budućnosti.“, istaknuo je župan Istarske županije Valter Flego.

Ugovor o sufinanciranju projekta „Sanacija operativne obale podno pulske Arene“ ministar Hajdaš Dončić potpisao je sa ravnateljem Lučke uprave Pula, Donaldom de Gravisiem.

S obzirom na činjenicu da je pulska luka suočena sa nedostatkom operativnih obala i upitima za dolazak brodova u linijskom prometovanju, Lučka uprava se u 2010. godini odlučila za gradnju/sanaciju operativne obale u ukupnoj duljini od 196,4 metara. Projekt predviđa faznu gradnju vlastitim sredstvima LU Pula i sredstvima Ministarstva, koja je započeta 2011. Godine. Do danas je izgrađeno 60 metara obale, i uloženo 5,3 milijuna kuna. U ovoj godini će se sanirati dodatnih 30 metara i omogućiti prihvat sedam novih brodova od čega u ovoj godini Ministarstvo sufinancira milijun kuna. Projekt je iznimno važan za grad Pulu, budući se tu planira razvoj linijskog putničkog prometa, a ukupno je vrijedan 19,6 milijuna kuna.

Ugovor o sufinanciranju projekta „Rekonstrukcija - dogradnja lukobrana između hridi Sarafel i kopna u Poreču“ Lučke uprave Poreč, ministar Hajdaš Dončić potpisao je s ravnateljem Željkom Čorakom.

Cilj projekta je rekonstrukcija lukobrana radi zaštite unutar područja luke i pružanja sigurnosti plovilima na lokalnim i međunarodnim linijama, kao i zaštita ribarske infrastrukture i iskrcajnog mjesta za ribare. Gradnja lukobrana predviđena je u nastavku postojećeg, a u duljini od 70 metara, te je na tom dijelu predviđena zaštitna školjera. Ukupna procijenjena vrijednost radova iznosi 4.600.805,23 kuna (s PDV-om), a ove godine Ministarstvo projekt sufinancira s iznosom od milijun kuna.

U Državnom proračunu RH za 2015. i projekcijama za 2016. i 2017. godinu za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture planirano je 23 milijuna kuna.

Radni posjet Istarskoj županiji ministar Siniša Hajdaš Dončić nastavio je obilaskom radova na državnoj cesti D 201 na dionici Buzet – granični prijelaz Požane, a gdje ga je s radovima oko obnove prometnice upoznao član Uprave Hrvatskih cesta Nenad Maljković.

Ministar Hajdaš Dončić tom je prilikom istaknuo kako se realizacijom ovog infrastrukturnog zahvata otvaraju perspektive za proširenje obližnje poslovne zone Mažinjčica ali i rješava problem učestalih gužvi na graničnom prijelazu Požane.

Član uprave Hrvatskih cesta Nenad Maljković izjavio je kako će se cesta do turističke sezone staviti u funkciju te najavio završetak građevinskih radova za početak studenog ove godine.

U obilasku gradilišta sudjelovao je i župan Istarske županije Valter Flego koji je ukazao na važnost projekta  te podsjetio da će se završetkom radova na dionici između Roškog Polja i Lupoglava u potpunosti obnoviti cesta od Istarskog ipsilonu do graničnog prijelaza s Republikom Slovenijom.

Podsjetimo, riječ je o ulaganju Hrvatskih cesta u radove održavanja vrijednosti 30.942.248,00 kuna, koje izvode GP „KRK“d.d. Krk i partner Strabag d.o.o.

U okviru radova na obnovi dionice ukupne dužine 6,9 km do sada su izgrađena dva nova kružna raskrižja, izvedeni su radovi na zaštiti postojeće te izgradnji nove komunalne infrastrukture, a riješen je i zatvoreni sustav oborinske odvodnje. Nadalje,  u dužini od 4,5 km izveden je nosivi sloj asfalta dok su u tijeku radovi na uređenju otvorenih kanala za potrebe sakupljanja i kanaliziranja značajnih količina pribrežnih voda. 

Trenutno se izvode i radovi na pripremi kolnika za asfaltiranje na dijelu trase kroz naselje Štrped do zone Mažinjica, te na prostoru graničnog prijelaza.

Recimo na kraju kako je u infrastrukturne projekte cestogradnje na području Istarske županije u razdoblju od 2012. do kraja 2014. godine ukupno uloženo 305,54 milijuna kuna. Od tog je iznosa 131,6 milijuna kuna investirano u projekte građenja, projektiranja te otkupa zemljišta, 145,86 milijuna kuna uloženo je u investicijsko održavanje državnih cesta, dok je 28,08 milijuna kuna investirano u županijske i lokalne ceste.

Izdvojimo pritom samo neka od ulaganja poput radova na obilaznici grada Pule, građenje južnog dijela obilaznice grada Poreča te rekonstrukcije raskrižja u istarskim gradovima Buzetu, Umagu, Pazinu, Vodnjanu, Poreču i Bujama.