Zajedno do EU fondova: više od 80 milijardi kuna za podršku zapošljavanju, konkurentnom gospodarstvu i ravnomjernom razvoja svih krajeva Hrvatske

Photo nsl minSHD-EUFR 24-3_15.JPG
U Zagrebu je danas održano događanje pod nazivom "Zajedno do EU fondova" na kojem je Vlada predstavila mogućnosti ulaganja iz fondova Europske unije, a  riječ je o više od 80 milijardi kuna za podršku ostvarenja ciljeva zapošljavanja, konkurentnog gospodarstva, ravnomjernog razvoja svih hrvatskih krajeva i jednakih mogućnosti za sve.

U Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu održano je prvo od nekoliko događanja koje će biti organizirani idućih mjeseci, a koje je usmjereno na ulaganja u malo i srednje poduzetništvo, za koje je u 2015. godini osigurano 3,75 milijardi kuna potpora.

Na današnjem skupu sudjelovali su predsjednik Vlade Zoran Milanović, potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina te ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Nakon uvodnog predstavljanja okupljenima se obratio premijer Zoran Milanović koji je istaknuo da vjeruje u uspješno iskorištavanje europskih sredstava i provođenje projekata koji će osigurati gospodarski rast. Rečeno je također kako EU fondovi postaju najvažniji izvor javnih investicija te značajna poluga poticanja privatnih investicija.

Sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova Vlada želi osigurati dugoročno održivi gospodarski rast i zapošljavanje, osobito mladih i stoga je važno maksimalno iskoristiti sredstva ulaganjima u ona područja, koja će svim građanima, u svim krajevima Hrvatske, pružiti nove mogućnosti i poboljšati kvalitetu života.

Kako bi građane upoznali sa svim mogućnostima koja su im na raspolaganju za ulaganja u, primjerice, podrške poduzetnicima, novog zapošljavanja, bolje prometne povezanosti, inovacija, čistog okoliša, ravnomjernog regionalnog razvoja, prirodne i kulturne baštinu, te socijalne infrastrukture, u idućih nekoliko mjeseci Vlada Republike Hrvatske i resorna ministarstva u više hrvatskih gradova, tijekom ožujka i travnja, održavat će događanja pod nazivom „Zajedno do EU fondova“.

----------------------------
Poduzetnicima na raspolaganju 7,5 milijardi kuna iz EU fondova

Samo u 2015. Ministarstvo poduzetništva i obrta poduzetnicima omogućuje pristup potporama ukupne vrijednosti čak 3,8 milijardi kuna, a uskoro se otvara prvi natječaj vrijedan 1,13 milijardi kuna.
                                
Zahvaljujući nikad većim sredstvima iz fondova Europske unije, malom i srednjem poduzetništvu otvaraju se nove prilike za povećanje konkurentnosti,  povećanje produktivnosti, smanjenje troškova te u konačnici nova radna mjesta. Poruka je to s današnjeg skupa „Zajedno do EU fondova za poduzetništvo “ u organizaciji  Ministarstva poduzetništva i obrta u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU i Vladom Republike Hrvatske.

„Osnovno mjerilo uspješnosti našeg članstva u Europskoj uniji je povlačenje sredstava iz europskih fondova. Dakle, uplatim nešto, a iskoristim više. I samo tako, samo tako, možemo mjeriti svoju uspješnost“, poručio je predsjednik Vlade Zoran Milanović u obraćanju okupljenim sudionicima dodajući kako bi se osim privatnih projekata dostupnim novcem iz EU još više trebali financirati i javni projekti poput gradnje autocesta.

Mogućnosti privlačenja sredstava i dostupne programe za sve mjere  predstavio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić. U razdoblju 2014. do 2020., kazao je, kroz različite mjere i programe Hrvatskoj je dostupno preko 80 milijardi kuna.

„Zapošljavanje i konkurentno gospodarstvo naši su prioriteti. Važno nam je maksimalno iskoristiti sredstva tako da ulažemo u ona područja koja će svim građanima u svim krajevima Hrvatske poboljšati kvalitetu života”, istaknuo je Grčić dodajući kako se sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova mora osigurati dugoročno održivi gospodarski rast.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras predstavio je dosadašnje rezultate u korištenju novca iz EU fondova, naglasivši kako je u razdoblju od 2007. do 2013. povučeno čak 99,27% dostupnih sredstava te najavio skorašnji natječaj Izgradnja proizvodnih kapaciteta i ulaganje u opremu, prvi iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020.

„Malim i srednjim poduzetnicima na raspolaganju je dosad najveći iznos bespovratnih potpora – uz gotovo 1,13 milijardi kuna namijenjenih proizvodnji, ove ih godine očekuje i oko 2,7 milijardi kuna potpora za turizam, poduzetničku infrastrukturu, informatizaciju te povećanje kvalitete proizvoda. To je ukupno 3,8 milijardi kuna koje će pomoći napretku hrvatskog gospodarstva. Želja nam je da što više poduzetnika i obrtnika upoznamo s mogućnostima koje su pred njima i da imamo što više dobrih projekata,“ poručio je ministar Maras.

Najavljenim natječajem Ministarstvo poduzetništva i obrta će malim i srednjim poduzetnicima omogućiti prijave za dodjelu bespovratnih sredstava za povećanje konkurentnosti kroz ulaganje u nove, ali i postojeće proizvodne kapacitete te modernizaciju proizvodnje uvođenjem novih tehnologija. Poduzetnici će tako novcem iz EU fondova moći financirati razvoj novih proizvoda te diversifikaciju i širenje poslovne djelatnosti.

Povećanje produktivnosti, kao rezultat ovakvog ciljanog ulaganja, osnova su kako za očuvanje postojećih, tako i za generiranje novih radnih mjesta, zaključeno je, među ostalim, na konferenciji.

Skup „Zajedno do EU fondova“ prvi je u nizu skupova kroz koje će se idućih mjesec dana predstavljati mogućnosti ulaganja iz fondova EU za ruralni razvoj i poljoprivredu, održivi razvoj i čist okoliš, bolju prometnu povezanost, zapošljavanje, regionalni i urbani razvoj, prirodnu i kulturnu baštinu te socijalnu infrastrukturu.
FOTOGALERIJA

PRILOG
Prof.dr.sc. Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije / prezentacija: "Velike mogućnosti za razvoj Hrvatske" (.pdf)