Potpisani ugovori u sklopu projekta „Obnova i rekonstrukcija pruge na dionici Okučani – Novska“

Photo nsl VRH-DEU-MPPI Novska 7_12.jpg
Danas su u Zagrebu, u hotelu Regent Esplanade predstavnici HŽ Infrastrukture i tvrtki izvođača potpisali prva dva od ukupno tri ugovora u sklopu projekta „Obnova i rekonstrukcija pruge na dionici Okučani-Novska“.

Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić je s predstavnicima talijanske tvrtke SALCEF Costruzioni Edili E Ferroviarie potpisao 25,7 milijuna eura vrijedan ugovor za radove na kolosijeku, građevinskim i elektrotehničkim postrojenjima pruge na dionici Okučani-Novska.

Nadzor nad radovima obnove i rekonstrukcije obavljat će njemački DB International, u konzorciju s hrvatskom tvrtkom Granova, a s predstavnicima njemačke tvrtke potpisan je ugovor vrijedan 1,56 milijuna eura.

Svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovali su šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren, potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Oliver Kumrić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić, te izaslanici veleposlanstava Njemačke i Italije.

Ukupna vrijednost radova procjenjuje se na oko 40 milijuna eura, od čega je 85 posto nepovratnih sredstava EU-a iz pretpristupnog fonda IPA, a 15 posto sredstava iz proračuna Republike Hrvatske. Radovi se počinju izvoditi u kolovozu 2012. i prema planu bit će završeni do kraja 2014. godine.

Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić rekao je da je dionica Okučani-Novska dužine 20 kilometara, ali istaknuo je kako je riječ  o važnoj dionici, jer se nalazi na magistralnoj pruzi Novska-Tovarnik-državna granica, koja je dio X. paneuropskog koridora.

Šef Delegacije Europske unije u republici Hrvatskoj Paul Vandoren izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje svečanom potpisivanju ugovora, te rekao kako se ceremonijom potpisivanja, bližimo izvršenju projekta, što je svakako dobar trenutak. Također,  rekao  je kako je priprema ovakvih projekata duga i teška, te istaknuo kako se povećava intenzitet potpore željezničkom sektoru u Hrvatskoj od strane EU.

Potpredsjednik Vlade, i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić izrazio je zadovoljstvo potpisanim ugovorima, te čestitao predstavnicima HŽ Infrastrukture i partnerskim tvrtkama.Grčić je također poručio kako će Hrvatska Vlada aktivno participirati i podupirati korisnike i sve instutucije u pripremi projekata, koji se mogu financirati sredstvima EU fondova.