Ministar Siniša Hajdaš Dončić na otvorenju novog željezničkog stajališta u Buzinu

Photo nsl minSHD-HZBUZ 23-3_15.jpg
Od danas je u prometu novo željezničko stajalište za gradsko-prigradski promet Buzin, pri čijem otvaranju je sudjelovao i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Tom prigodom, ministar je istaknuo da se na otvorenje stajališta dugo čekalo, ali da je dobro da je sve riješeno, te da je otvoreno jer se i za stajališta u prigradskom željezničkom prometu mogu tražiti sredstva iz EU. Nada se i da će se u budućnosti dio prometa putnika vratiti na željeznicu, čemu bi mogli pomoći i novi vlakovi koje radi Končar.

"Krajem ožujka, točnije 30. ožujka Končar će HŽ Putničkom prijevozu isporučiti prvi od dogovorena 44 vlaka, a i nakon tog prvog u dogovorenoj će dinamici HŽ-u biti isporučivani i ostali", najavio je Hajdaš Dončić.

U projekt novog prigradskog stajalište Buzin uloženo je oko 13,5 milijuna kuna. Projekt je uključivao izgradnju željezničkog stajališta Buzin, pothodnika, željezničkoga kolosijeka, bočnog perona dužine 160 m, dizala za osobe smanjenje pokretljivosti, parkirališta i pristupne ceste,te nadstrešnice za bicikle. Izvođači radova bili su Đuro Đaković Holding iz Slavonskog Broda i tvrtka Subterra iz Praga, a projekt je izradilo „Željezničko projektno društvo“.

Naime, radnim danima na relaciji Zagreb - Sisak - Zagreb vlakom putuje oko 3800 putnika. Očekuje se da će zbog blizine poslovne zone stajalište Buzin dnevno koristiti između 200 i 300 putnika, osobito s obzirom na to da od Zagreb Glavnog kolodvora do Buzina vlak vozi 11 minuta. Na toj će relaciji uskoro, u travnju, u promet biti pušten i prvi u nizu novih  elektromotornih vlakova za regionalni prijevoz.

Zbog položaja pruge u gradu Zagrebu i prednosti željezničkog prijevoza, kao što su brzina putovanja, sigurnost, rasterećenje gradskih prometnica, vlak se pokazao najpogodnijim za javni gradsko-prigradski prijevoz, posebice u zagrebačkome prstenu, gdje su tijekom 2014. godine završeni su remonti pruga na dionicama sisačke pruge Zagreb - Klara, Velika Gorica - Turopolje, Borongaj - Dugo Selo i Zdenčina - Jastrebarsko.

Uz ministra na otvorenju stajališta i prigodnoj vožnji vlakom od Buzina do zagrebačkog Glavnog kolodvora, sudjelovali su i predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Dražen Ratković i brojni drugi.