Ministar Oleg Butković obišao radove na vodičkoj obilaznici i na zapadnome dijelu šibenske gradske lučice Vrnaža

Photo nsl MIN-SIB-VOD 12-7_16.jpg

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Oleg Butković sa suradnicima obišao je početak infrastrukturnih radova na izgradnji nove trase zaobilaznice Grada Vodica, koji se provode na državnoj cesti D8.

"Ovaj projekt značit će rasterećenje Vodica, rasterećenje državne ceste D8. Znamo kakve probleme imaju naši gradovi i općine uz more na postojećoj cesti D8 pogotovo u ljetnim mjesecima. Zadovoljan sam što su radovi krenuli, što smo konačno završili priču oko građevinskih dozvola, potrebne dokumentacije, žalbi, državne komisije, i od danas pa za šest mjeseci bit će gotovo pet kilometara nove ceste i sljedeću sezonu Vodice će dočekati rasterećenije. Puno će to olakšati život ljudima ovdje, ali i onima koji ovdje dolaze.". - izjavio je ministar Oleg Butković prilikom obilaska radova izgradnje vodičke zaobilaznice.

U obilasku radova uz ministra Olega Butkovića, te pomoćnike ministra Jadranku Fržop i Marija Madunića te direktora Hrvatskih cesta, Josipa Škorića, nazočio je i župan Šibensko - kninske županije, Goran Pauk te vodička gradonačelnica Branka Juričev Martinčev koja je izrazila zadovoljstvo što su započeti radovi započeti u okviru najvećeg i najznačajnijeg projekta iz područja cestovnoga prometa otkako je izgrađena državna cesta D8 pedesetih godina prošloga stoljeća.

"Od tada tom prometnicom prometuje tranzitni promet, ali i svi naši građani i gosti. Grad Vodice znatno se proširio, svake godine imamo sve veći broj gostiju i dolazaka, pa je zaobilaznica bila neophodna. Zahvaljujući podršci Hrvatskih cesta, ministarstva i Vlade u rekordnom je roku ishodovana građevinska dozvola.". - rekla je gradonačelnica Juričev Martinčev.

Dionica obilaznice Vodica ukupne je duljine 5.1 km sa spojnicom na postojeću državnu cestu D8, na koju se priključuje netom prije ulaska u poslovnu zonu "Vodice". Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program Promet 2007 - 2013, uz sufinanciranje u iznosu 85% cijene Projekta, čija ukupna vrijednost iznosi 68.914.821,00  HRK, bez PDV-a, dok je rok dovršetka Projekta šest mjeseci.

U okviru službenoga radnog obilaska infrastrukturnih radova na području Šibensko - kninske županije, ministar Oleg Butković, tehnički ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, obišao je infrastrukturne radove u zapadnom dijelu luke Vrnaža u pratnji ravnatelja Županijske lučke uprave Šibenik, Željka Dulibića i šibenskog gradonačelnika Željka Burića.

Ministar Oleg Butković izrazio je zadovoljstvo napretkom radova te istaknuo da će do kraja 2016. godine biti završena i druga faza radova, kada će biti spremno oko 220 novih vezova za brodice Šibenčana.

"Luka Vrnaža jedan je vrlo značajan projekt za Šibenik i građane, budući da će upravo ovdje svi domaći stanovnici koji imaju svoje brodove vezati ih. U prvoj i drugoj fazi radova koja bi trebala biti gotova do nove godine, bit će negdje oko 200 novih vezova. Cijeli projekt ima četiri faze, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture sa zadovoljstvom je prihvatilo sufinanciranje zajedno sa Županijom i županijskom Lučkom upravom. Bili smo ovdje u veljači i to dogovorili, to je jedan od rijetkih projekata u kojem rješavamo domaće stanovništvo. U prvoj fazi stiglo je šest i pol milijuna kuna od ministarstva, i očekujem da će do kraja godine biti završeni radovi.". - rekao je ministar Butković.

Ravnatelj Županijske lučke uprave podsjeća javnost kako je Grad Šibenik napravio četiri izmjene prostornog plana kako bi se konačno krenulo u uređenje Vrnaže.

"Sa sredstvima ministarstva, Županijske lučke uprave, Grada i Županije, moći ćemo završiti te prve dvije faze i osigurati zapadni dio uvale Vrnaža za punu funkciju za 200 i nešto brodova. Ukupno ih je u uvali 360, dakle kad cijeli projekt bude završen za tri godine obuhvatit će 600 vezova. Prioritet će imati oni koji su već tu, koji su snimani, bilježeni, da ne bi došlo do preskakanja.". - rekao je ravnatelj ŽLU Dulibić.

Gradonačelnik Šibenika, Željko Burić u osvrtu na tijek infrastrukturnih radova u lučici Vrnaža istaknuo je kako je taj Projekt primjer dobre suradnje Županije, Grada i resornog Ministarstva.

"Prije tri godine kada smo počeli pričati o Vrnaži i podizanju rive u Docu rekli smo 'ako pripremimo dokumentaciju u četiri godine mandata bit ćemo zadovoljni'. Mi ne samo da smo pripremili dokumentaciju, nego smo počeli vrlo ozbiljne radove. Pripremamo početkom 2017. godine i dokumentaciju za podizanje rive u Docu, dakle vjerodostojnost onoga što je rečeno i pokazatelj da nema zapreka uz dobru suradnju i prepoznatljivost projekta od strane Ministarstva pomorstva.". - zaključio je gradonačelnik Burić.

Infrastrukturni radovi u gradskoj lučici Vrnaža provode se u okviru „Projekta izgradnje luke otvorene za javni promet Vrnaža - kao komunalnog dijela luke Šibenik“, na području Grada Šibenika. Ukupna vrijednost cijelog projekta iznosi 38 milijuna kuna i podijeljena je u šest faza.