Otkrivanjem spomen - ploče svečano završen projekt na Glavnom kolodvoru Zagreb vrijedan 11,4 milijuna eura

Photo nsl SKalaas-VRH-HZ 2-4_13.jpg
U zagrebu je danas, svečanim otkirvanjem spomen - ploče i primopredajom potvrde o preuzimanju radova (taking-over certificate), službeno završen dvogodišnji projekt Signalno-sigurnosni uređaji na Zagreb Glavnom kolodvoru, kojim su zamjenjeni 70 godina stari uređaji, što će omogućiti bolju protočnost prometa vlakova na cijelome zagrebačkom čvorištu i skratiti vremena njihova manevriranja, s ciljem modernizacije željezničke infrastrukture i ukslađivanja s normamama EU.

Spomen-ploču je otkrio Siim Kallas, potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za promet, a svečanosti su nazočili Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture s pomoćnicima, Branko Grčić, potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova EU, Paul Van Doren i Richard Masa, predstavnici Delegacije EU u RH, Rodrigo Aguiree de Carcer y Garcia del Arenal, veleposlanik Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj, predstavnici austrijskog veleposlanstva te Darko Peričić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture.

„Riječ je o drugom završenom projektu koji je HŽ Infrastruktura realizirala uz pomoć fondova EU,  itekako važnom za zagrebačko čvorište. Ovaj projekt, čija vrijednost iznosi 11, 4 milijuna eura i koji se provodio od 2010. godine, omogućit će bolju protočnost prometa vlakova, od Borongaja, Hrvatskoga Leskovca i Zagreb Klare do Zagreb Zapadnog kolodvora te skratiti vrijeme njihova manevriranja.“ - rekao je prilikom otvaranja svečanosti Darko Peričić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, te naglasio kako će se ovim smanjiti utjecaj uskog grla u prometu na X. i Vb ogranku paneuropskoga prometnog koridora.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić izazio je zadovoljstvo završetkom ovog projekta i radom HŽ Infrastrukture te istaknuo kako se radi o početku jedne divne priče. „HŽ Infrastruktura sama stvara pretpostavke za oko 3 milijarde eura vrijedne investicije koje namjerava provoditi u sljedećih nekoliko godina. Na ovaj način, modernizacijom hrvatskih željeznica Hrvatska će biti al pari Europskoj željezničkoj mreži.“ - istaknuo je u svom govoru ministar Hajdaš Dončić.

O važnosti ulaganja u željezničku infrastrukturu govorio je i Siim Kllas, EU povjerenik za promet koji je istaknuo kako su velike ideje EU o integraciji, još od tridesetih godina ovog stoljeća, u sebe uključivale željeznicu. Ovo čemu danas svjedočimo prvi je i veliki korak prema tome i Hrvatska je donijela dobru odluku o ulaganju u modernizaciju željezničke infrastrukture.“ - rekao je Siim Kallas.

Budući HŽI infrastruktura trenutno provodi projekt obnove i rekonstrukcija pruge Okučani - Novska, te je u fazi projektiranja još šest projekata financiranih sredstvima iz fondova EU, na to se osvrnuo i ministar Branko Grčić. „Iako ovo nije najveći projekt HŽ Infrastrukture, on predstavlja dobar početak. Naime, HŽI namjerava provoditi projekte čija ukupna vrijednost iznosi oko 3 milijarde eura, i to je svojevrsni investicijski bum. To znači oporavak hrvatskog gospodarstva, oporavak građevinske i svih popratnih industrija.“ - rekao je ministar Grčić, koji je ovom prilikom istaknuo kako nas u idućih nekoliko godina čeka 8,5 milijardi eura u EU što će imati značajan učinak na hrvatsko gospodarstvo, te dodao kako je ovo danas tek početak.

Svečanosti zatvaranja projekta zamjene signalno-sigurnosnih uređaja na Glavnom kolodvoru Zagreb prisustvovali su i izvođači radova, kozorcij tvrtke Siemens AG Osterreich i Elektromkem d.o.o., te predstavnici španjolske tvrtke Tecnica y Proyectos S.A. koja je obavljala nadzor radova. 

Projektom, čija vrijednost iznosi 11,4 milijuna eura, zamijenjene su 124 skretničke postavne sprave, 68 signala i ostalih manjih vanjskih signalnih elemenata te kompletan unutarnji uređaj. Provodio se kroz tri ugovora od listopada 2010. godine, kad su potpisani ugovori za nadzor nad radovima, ugovor za radove i nabavu skretnica. Radovi na zamjeni postojećeg sustava započeli su u srpnju 2011. godine, a do tada se radilo na izradi projektne dokumentacije.
FOTOGALERIJA