Zaprimljena potvrda JASPERS-a o pripremljenosti projekta modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zaprešić - Zabok

Photo Vk-Sv-Vp-Na_09.jpg

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zaprimilo je potvrdu JASPERS-a o pripremljenosti projekta još jednog velikog projekta, a riječ je o Modernizaciji i elektrifikaciji željezničke pruge Zaprešić – Zabok, čiji prihvatljivi troškovi za sufinanciranje iz fondova EU iznose 80,8 milijuna eura.

Pristiglom Potvrdom o pripremljenosti projekta osiguran je važan korak u proceduri odobravanja, uz Pelješki most, još jednog strateškog projekta Republike Hrvatske, a Ministarstvo i HŽ Infrastruktura, kao korisnik projekta nastavljaju s daljnjim aktivnostima na pripremi projekata i njegovoj prijavi Europskoj komisiji.

Kao što je bilo potrebno i za Cestovno povezivanje s južnom Dalmacijom (Pelješki most),  nastavit će se s daljnjim koracima prema proceduri Europske komisije za odobrenje velikih projekata, a u sektoru prometa to se odnosi na projekte vrijednost iznad 75 milijuna eura.

Nakon zaprimanja ove Potvrde, slijedi dostava i pregled projektne dokumentacije u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU, koji bi nakon usuglašavanja i odobrenja prijavu projekta trebao i službeno uputiti u daljnju proceduru odobravanja Neovisnoj kontroli kvalitete (Independent Quality Review – IQR). Kao što je ranije spomenuto, IQR za potrebe Europske komisije pregledava dostavljenu dokumentaciju i donosi pozitivno ili negativno mišljenje o projektu, a potom i Europska komisija.

Cilj projekta, čija bi provedba trebala započeti krajem ove godine, je rekonstruirati i obnoviti dionicu za siguran i učinkovit željeznički promet, poboljšati je i osposobiti za uključivanje u prigradski željeznički prometni sustav grada Zagreba.

Kroz projekt se planira rekonstrukcija cijele pružne dionice i opremanje odgovarajućim signalno-sigurnosnim i telekomunikacijskim uređajima, rekonstrukcija kolodvora i stajališta te rješavanje željezničko - cestovnih prijelaza.