Počela izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju, modernizaciju i izgradnju željezničke infrastrukture na prometnom pravci Rijeka – Zagreb

Photo nsl minSHDoncic HZ-restr 17-12_12.jpg
Ukupno će 14,6 milijuna eura biti uloženo u izradu projektne dokumentacije za pripremu projekata rekonstrukcije i izgradnje pruge na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac i gradnju nove dvokolosiječne pruge na dionici Goljak – Skradnik kojima će se za realizaciju aplicirati prema EU fondovima.

Oba se projekta financiraju iz IPA Operativnog programa promet, dokumentacija se izrađuje u skladu sa zahtjevima EU-a i nacionalnim propisima kako bi projekti, čija realizacija stoji više od milijardu eura, mogli biti predloženi za financiranje iz EU fondova.

Na današnjem predstavljanju novih projekata željezničke infrastrukture na dionicama ukupne dužine od 94 kilometra prometnog pravca Zagreb – Rijeka, na Vb koridoru, ministar Siniša Hajdaš Dončić naglasio je kako se i ovom investicijom u izradu projektne dokumentacije, koja je vrlo zahtjevan i složen posao, stvaraju dobri preduvjeti za korištenje do 85 posto sredstava iz EU fondova, koji će nam se otvarati nakon ulaska u Europsku uniju, te u konačnici stvaramo dobre pretpostavke za kvalitetniju iskoristivost robnog prometa kroz Hrvatsku prema Mađarskoj, odnosno drugim europskim zemljama.

„Iza nas je kvalitetno odrađen proces strukturne transformacije nacionalne željezničke kompanije, te sada imamo tri društva koja su postavljena na vrlo jasnim temeljima. Transparentno je izdvojena funkcija upravitelja infrastrukture od željezničkih prijevoznika, čime su prvenstveno udovoljeni preduvjeti za otvaranje nediskriminirajućeg tržišta željezničkih usluga.

Istodobno, i ovi su projekti dobri argumenti u prilog naporima koje ulažemo posljednjih mjeseci da koridore Vb i X, u razgovorima s Europskom komisijom priključimo na jedan od deset transeuropskih pravaca.“ - naglasio je ministar Hajdaš Dončić.

U okviru prezentacije projekata predstavile su se i tvrtke koje projekte izvode, a imaju potpisane ugovore s HŽ Infrastrukturom kao naručiteljem. Talijanska tvrtka Italfer priprema projekt i projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju i izgradnju pruge, odnosno drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac, u ukupnoj vrijednosti od 5,5 milijuna eura, a rok dovršetka projekta je 36 mjeseci.

Poljska tvrtka URS Polska u konzorciju s tvrtkom URS Infrastructure and Enviroment UK Limited  radi na projektu i izradi projektne dokumentacije za izgradnju nove dvokolosiječne pruge na dionici Goljak – Skradnik“ te spojne pruge na dionici Karlovac – Belaj i za spojeve pruge kolodvora Skradnik na postojeće pruge. Ukupna vrijednost projekta je 9,1 milijuna eura, od čega također 85 posto financira EU, a 15 državni proračun RH.

Projekt će trajati 42 mjeseca, a planira se izrada projektne dokumentacije i za tri nova kolodvora, nekoliko desetaka mostova, vijadukata, tri nove elektrovučne podstanice...

Darko Peričić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture istaknuo je kako se ove godine iz mjeseca u mjesec lista ugovorenih projekata koji se ugovaraju za financiranje iz fondova EU  povećava, te kako su ove godine iskorištena gotovo sva planirana sredstva: „Ova dva projekta samo su dio od ukupno 12 trenutnih projekata vezanih uz obnovu i modernizaciju željezničke infrastrukture koji se financiraju iz fondova EU, a oba su vezana uz obnovu riječkog prometnog pravca, za koji je Vlada RH nedavno donijela odluku o varijanti koja će se realizirati.“.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić naglasio je kako je obnova željezničke infrastrukture najvažnija komponenta operativnih planova pretpristupnih fondova i da je u trenutno u realizaciji izrada projekata ukupno vrijednih 350 milijuna eura.

Svjestan složenosti posla na kvalitetno napravljenim projektima naglasio je kako se ipak nada da će predviđeni rokovi od tri i pol godine za izradu projektne dokumentacije ove dvije dionice moći biti i kraći, kako bi se s postupkom apliciranja za sredstva gradnje i realizacijom također moglo početi što prije.


FOTOGALERIJA