Pelješki most najbolje je rješenje za prometno povezivanje teritorija Republike Hrvatske

Photo nsl minSHD press 10-12_13.jpg
U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture danas je održan međuresorni sastanak stručnog Savjeta za projekt predstudije povezivanja teritorija RH i mogućnost financiranja prometnog rješenja iz fondova EU.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, predstavnici Ministarstva prometa BiH, predstavnici Hrvatskih cesta i predstavnici konzultantske kuće SAFEGE, angažirane od strane Europske komisije za izradu predstudije.

Konzultanti SAFEGE su 26. studenog izradili nacrt Studije koja sadrži komparativnu analizu mogućih rješenja prometnog povezivanja teritorija Republike Hrvatske, kao osnovni preduvjet za daljnje razgovore s EK kao i donošenje konačne odluke o mogućem financiranju neke od opcija kroz fondove EU.

Nakon izlaganja rezultata komparativne analize mogućih rješenja, predstavnici konzultantske kuće SAFEGE iznijeli su zaključak kako je Pelješki most najbolje rješenje za prometno povezivanje teritorija Republike Hrvatske. Konzultatni će sada svoj zaključak predstaviti Europskoj komisiji, a koja će u roku petnaestak dana, najvjerojatnije donijeti i službeno rješenje o Pelješkom mostu kao najpovoljnijoj opciji za povezivanje hrvatskoj juga.

„S obzirom da je opcija Pelješkog mosta izabrana kao najbolje rješenje prometog povezivanja teritorija RH, buduće radnje koje ćemo poduzeti idu u tom smjeru. U suradnji Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Hrvatskih cesta, te Europske komisije izradit će se studija izvodljivosti, a postupak izrade navedne studije trebao bi trajati između šest i osam mjeseci. Kada Studija izvodljivosti bude završena, Hrvatske ceste bi u prvoj polovici 2015. godine bile spremne za početak radova. Projekt Pelješkog mosta vrijedan je više od 220 milijuna eura, no još nije  specificiran način financiranja projekta, kao što još nije poznata ni informacija s koliko je sredstava Europska komisija spremna financirati spomenuti projekt. Mi se nadamo da bi Europska komisija mogla financirati projekt sa 75% sredstava iz fondova EU.“- istaknuo je ministar Siniša Hajdaš Dončić nakon održanog međuresornog sastanka stručnog Savjeta za projekt predstudije povezivanja teritorija RH.