Britansko-hrvatski investicijski forum promovirao Hrvatsku kao poželjnu investicijsku destinaciju

Photo nsl II VRH-GB 24-10_13.jpg

Završen je Britansko-hrvatski investicijski forum, koji je danas u Londonu okupio 200-injak međunarodnih investitora, poslovnih savjetnika i financijskih kuća.

Tijekom Foruma, predstavljene su investicijske mogućnosti i konkretni projekti u područjima infrastrukture, energetike i turizma. Ministri su upoznali sudionike i sa zakonskim okvirima koji pridonose atraktivnosti investicijskog okruženja u Hrvatskoj.

Također, najavljeno je donošenje nekoliko ključnih strategija, kao što su Strategija prometnog razvoja, Strategija industrijske politike i Strategija poticanja investicija.

Nakon što su potpredsjednik Vlade Branko Grčić i zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović upoznali sudionike s općim strateškim smjernicama i zakonodavnim okvirom, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavio je projekte TETO Osijek, Petrokemija Kutina i LNG. „Hrvatska ima proaktivne, energične ljude usmjerene ka cilju, odlično obrazovane, i oni čine osnovni potencijal za investicijski razvoj“, kazao je ministar Vrdoljak i dodao: „Upjeh nije slučajnost.“ Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika jedan je od ključnih institucionalnih okvira za pozicioniranje Hrvatske kao energetskog centra jugoistočne Europe i poticaj razvoju idustrije u cjelini, istaknuo je ministar.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić predstavio je projekt monetizacije autocesta i projekte promente infrastrukture, u prvom redu zračnih i morskih luka. „Sredinom ovog mjeseca otvoren je Natječaj za iskazivanje interesa za monetizaciju hrvatskih autocesta, koji će trajati do sredine studenog. Finalizaciju postupka očekujemo u rujnu 2014. godine.“ Minsitar je predstavio projekte za koje se očekuje, različitom dinamikom, raspis natječaja za koncesiju do sredine sljedeće godine. Radi se o razvojnim projektima Zračne luke Osijek i Zračne luke Rijeka te o natječajima za koncesije koje će raspisati Lučka uprava Rijeka za projekt Zagrebačke obale, Lučka uprava Dubrovnik za novi putnički terminal i terminal za kruzere, Lučka uprava Zadar za novi putnički terminal te Lučka uprava Ploče za novi cargo terminal. Najavio je da je u pripremi javni natječaj za iskazivanje interesa za kupnju dionica Croatia Airlinesa.

Zahvalivši svima na sudjelovanju, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić u zaključnom je obraćanju izdovjio šest ključnih argumenata za ulaganje u Hrvatsku: odlučnost Vlade u provođenju reformi; stabilnost i sigurnost europskog okruženja; poticajan zakonodavni okvir; zanimljivi investicijski projekti; mogućnost korištenja više od 8 milijardi eura iz EU fondova u narednom sedmogodišnjem financijskom razdoblju; te prednost geostrateškog položaja Republike Hrvatske.


PRILOG

Prezentacija - Investments in Transport Infrastructure Projects - ministar Siniša Hajdaš Dončić
Prezentacija - INVEST IN CROATIA - ministar Ivan Vrdoljak