Sa Sveučilištem u Zagrebu i četiri zagrebačka fakulteta tehničkih znanosti HŽ Infrastruktura potpisala Sporazum o poslovno - tehničkoj suradnji

Photo nsl HZI-PFRI 8-5_15.jpg
U Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu danas je HŽ Infrastruktura potpisala Sporazum o poslovno - tehničkoj suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, Fakultetom prometnih znanosti, Građevinskim fakultetom, Fakultetom elektrotehnike i računarstva te Fakultetom strojarstva i brodogradnje.

Sporazum su u ime svojih institucija potpisali predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture d.o.o., Renata Suša, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Damir Boras, dekan Fakulteta prometnih znanosti, prof.dr.sc. Hrvoje Gold, dekan Građevinskoga fakulteta, prof.dr.sc. Neven Kuspilić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva, prof.dr.sc. Mislav Grgić i dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje, prof.dr.sc. Zvonimir Guzović.

Kako je ovakav jedan Sporazum o suradnji između HŽ Infrastrukture i konzorcijem četiriju fakulteta značajan značajan i dobar primjer na koji se način može ne samo težiti, nego i realizirati projekti prema izvrsnosti i istodobno uključivanju znanosti, stručnosti skupa s gospodarskim subjektima, naglasio je zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Zdenko Antešić. „Željeznički sustav važan je Vladi RH koja ga sustavno prati i podržava u procesima njegova daljnjeg razvoja i novih sve većih investicijskih ulaganja. Istodobno, Vlada nastoji na sve moguće načine ulagati u razvoj znanosti u RH, ali i poticati što tješnje veze između znanosti i istraživanja te gospodarstva. Upravo ovaj događaj kojem danas prisustvujemo je na tome tragu. Budući da HŽ Infrastrukturu u budućem razdoblju čeka veliki investicijski ciklus koji je djelomično započeo, velika će joj potpora u tome procesu biti suradnja sa Sveučilištem u Zagrebu. Sveučilište u Zagrebu i konzorcij četiriju Fakulteta koji su njegove sastavnice može u tome smislu staviti HŽ Infrastrukturi na raspolaganje svoj velik  znanstveno - istraživački i stručni potencijal.“. - rekao je zamjenik ministra Antešić.

U skladu sa Sporazumom potpisnici će surađivati na poslovima ispitivanja materijala, elemenata, sklopova, uređaja i postrojenja koji će se pokusno ugrađivati na željezničkoj mreži u svrhu ishođenja potvrda o dozvoli za ugradnju i primjenu na željezničkim prugama kojima upravlja HŽ Infrastruktura, predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša izrazila je veliko zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma te naglasila: "Cilj Sporazuma je povećati sigurnost ugrađene opreme na hrvatskim prugama. Također, zajednica Građevinskog fakulteta, Fakulteta prometnih znanosti, Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Fakulteta strojarstva i brodogradnje može dati važan doprinos u testiranju ispravnosti pojedinih elemenata koji se ugrađuju na naše pruge.".

Tomislav Josip Mlinarić s Fakulteta prometnih znanosti istaknuo je važnost konzorcija tehničkih fakulteta. "Važnost ovog sporazuma i suradnje odnosi se na područje vezano uz certificiranje i mjerenje opreme koja se ugrađuje, prometno praćenje sustava signalno-sigurnosnih uređaja, kako bi se oprema koja će se kroz te projekte ugrađivati u infrastrukturu što kvalitetnije koristila i dala što prije što kvalitetnije rezultate u prometu. Doprinos ovog sporazuma mogućnost je da postanemo središte izvrsnosti upravo za ta pitanja u ovome dijelu Europe i da ove usluge koje ćemo de facto razvijati zajedno s HŽ Infrastrukturom pružamo svim željeznicama u okružju.". - rekao je Mlinarić.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras rekao je da je i u tehničkom i u primijenjenom smislu ova suradnja dobra jer je idealan poligon za unapređenje tehnologije, što znači da će se moći obrazovati mlade stručnjake.

Javnom potpisivanju Sporazuma nazočili su i prodekani i profesori četiriju fakulteta potpisnika, predstavnici tvrtki Končar d. d. i Altpro d.o.o. te predstavnici neovisnoga istraživačkoga centra izvrsnosti Multitel Asbl. iz Monsa u Belgiji, kojem je cilj razvijanje istraživanja u području sigurnosti i upravljanju željezničkim prometom te implementacija ovoga sustava na području južne i istočne Europe, kao i osnivanje mogućega nacionalnoga i regionalnoga centra izvrsnosti Sveučilišta u Zagrebu u području željezničke infrastrukture i tehnologije prometa.