Održan 12., posljednji Sektorski nadzorni odbor za IPA Operativni program Promet

Photo nsl MPPI-SMC 21-5_13.JPG
U utorak je u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture održan 12., a ujedno i posljednji Sektorski nadzorni odbor za IIIa komponentu Promet iz IPA pretpristupnog programa, kojim su supredsjedali Oliver Kumrić, pomoćnik ministra i čelnik Operativne strukture za promet i Raphael Goulet, voditelj  Odjela u Općoj upravi za regionalnu politiku Europske komisije.

Uz supredsjedavatelje sastanku su nazočili predstavnici Europske komisije, predstavnici Delegacije Europske unije, Richard Masa i Luc Faber, nacionalni dužnosnik za ovjeravanje Maroje Lang, nacionalni koordinator za program IPA Matija Derk, strateški koordinator za komponente III i IV Ana Papadopoulos, načelnica Sektora za međunarodnu suradnji u fondove EU Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Katarina Čop Bajde, predstavnici Ministarstva financija, predstavnici IPA komponenti IIIb i IIIc, predstavnici ARPA-e, Zelene akcije, Sindikata infrastrukture Hrvatskih željeznica, te predstavnici Agencije za vodne putove i lučkih uprava Vukovar, Osijek, Sisak i Slavonski Brod.

Oliver Kumrić, pomoćnik ministra za infrastrukturu i čelnik Operative strukture za promet izrazio je zadovoljstvo pozitivnim trendom u provedbi Operativnog programa Promet (OPP), što je rezultiralo ispunjenjem n+3 pravila za 2012. godinu. „Prognoze za ovu godinu također su dobre.

Tijela u strukturi se intenzivno pripremaju za prvo razdoblje korištenja strukturnih fondova, a to obuhvaća pripremu sustava, programskih dokumenata i projekata.“ - istaknuo je Kumrić te dodao  kako je u okviru OPP-a ukupno ugovoren 21 ugovor, čija ukupna vrijednost iznosi 78.993.780,74 milijuna eura, odnosno 57,40% ukupne vrijednosti operativnog programa Promet 2007-2013, koja iznosi 137.627.431,00 eura.

Katarina Čop Bajde dodala je kako je ukupno dovršeno sedam ugovora vrijednosti 11.556.030,00 eura, a u slijedećih tjedan dana završit će se još dva ugovora ukupne vrijednosti 1.832.070,00 eura. „U prvoj prioritetnoj osi ugovorena vrijednost projekata je 73.431.362,98 eura, a od toga su završena tri ugovora u ukupnoj vrijednosti od 10.640.524,00 eura. U drugoj prioritetnoj osi ugovorena vrijednost projekata iznosi 4.469.498,00 eura te su završena tri ugovorena projekta u ukupne vrijednosti 562.106,00 eura.“ – izložila je Čop Bajde te dodala kako je ukupna vrijednost ugovorenih projekata u trećoj prioritetnoj osi 1.092.920,00 eura, a završen je jedan projekt u vrijednosti 353.400,00 eura.

O provedbi projekta iz sve tri osi, odnosno projetima koji se odnose na željeznice, unutarnje plovne putove i tehničku pomoć, detaljnije su govorili predstavnici HŽ Infrastrukture i Središnje agencije za ugovaranje i financiranje (SAFU).

Na ovom Sektorskom nadzornom odboru posebna pozornost dana je izradi Strategije prometnog razvoja, koja se provodi kroz tri ugovora iz tehničke pomoći, Prioritetne osi 3.

Prvi sastanak Sektorskorskog nadzornog odbora za IPA Operativni program Promet održan je u prosincu 2007. godine i nakon  šest godina, operativna struktura za promet izgradila se u cjelovit sustav, sposoban upravljati operativnim programom, a o čemu govori pozitivna dinamika provedbe.