Ministar ekonomskog razvitka Azerbajdžana Shanin Mustafayev zainteresiran za hrvatske lokomotive i vagone

Photo nsl w minSHDoncic-AZER 11_12.jpg
„Budući nam je poznato da Azerbajdžan ulaže znatna sredstva u razvoj i modernizaciju svoje prometne infrastrukture, posebice u željeznicu, a što je jedna od ključnih odrednica za ulaganja naše Vlade u hrvatsku prometnu infrastrukturu, nalazim da temeljem već kvalitetno uspostavljenih gospodarskih odnosa između naše dvije države imamo puno područja za suradnju upravo u tim područjima“, naglasio je ministar Siniša Hajdaš Dončić prilikom današnjeg susreta u Vladi s Shahinom Mustafayevom, ministrom ekonomskog razvitka republike Azerbajdžan.

Za potencijalna ulaganja azerbajdžanskim tvrtkama ponudio je Zračnu luku Rijeka i Zračnu luku Osijek, te pritom naglasio inicijativu za sklapanjem sporazuma o zračnom prometu temeljem kojega bi se između dviju država otvorile izravne i redovite zračne linije.

Azerbajdžan posljednjih godina intenzivno ulaže i u svoju cestovnu infrastrukuturu te je ministar Hajdaš Dončić svom kolegi napomenuo vrsnost hrvatskih građevinskih tvrtki, posebice u HAC-u koji ima vrsne projektne i inženjerske timove stručnjaka i dobre poslovne modele koji se mogu u jednoj budućoj suradnji dviju zemalja i u tom području razviti u svojevrsni cestograđevinski klaster.

Posebni interes kod azerbajdžanskog je ministra Mustafayeva izazvala informacija ministra Hajdaš Dončića o hrvatskim tvrtkama Gredelju, Đuri Đakoviću i Končaru koje projektiraju i proizvode željeznička vozila, lokomotive i vagone, a zainteresirane su za širenje svojeg poslovanja na stranim tržištima.

„Prvom sljedećom prilikom, i to uskoro, voljeli bismo obići pogone tih vaših tvrtki, jer mi imamo veliku potrebu za lokomotivama i vagonima i bili bismo zadovoljni upravo u tom smjeru razviti poslovnu suradnju“, naglasio je ministar Mustafayev.

U Vladi je ministra Mustafayeva i njegovu delegaciju prethodno primio prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić kojom su prilikom ponovili zajednički interes jačanja gospodarske suradnje koja je između dviju zemalja samo u posljednjih devet mjeseci u trgovinskoj razmjeni ojačala za 26 posto, točnije u vrijednosti za oko 260 milijuna dolara.

Prvi potpredsjednik Vlade naglasio je kako se intenzivno radi i na podizanju kvalitete gospodarske suradnje i na promjeni strukture trgovinske razmjene. Kao dobar primjer poslovanja između tvrtki dviju zemalja podvukao je realizaciju sedam brodova koje je za Azerbajdžan gradio Uljanik.

Azerbajdžanski ministar ekonomskog razvitka i za razgovora s ministrom Hajdaš Dončićem naglasio je kako upravo trajekti Uljanika voze njihovim morem i pristaju na lukama u koje Azerbajdžan također intenzivno ulaže.

„U ovom smo posjetu Hrvatskoj došli vidjeti konkretne projekte za ulaganja. Tako ćemo obići i Luku Rijeka, koja ima ulagačkog potencijala za što smo zainteresirani sudjelovati budući je Hrvatska nama zemlja od izuzetnog geostrateškog značaja, kao poveznica s mediteranom, a uskoro kao članica EU i kao dobra poveznica s Europskom unijom.

Nakon sastanka u Vladi s ministrom Mustafayevom i njegovom delegacijom u Luku Rijeka krenuli su zamjenik ministra Zdenko Antešić i pomoćnik ministra kap. Nikola Mendrila gdje će se detaljnije upoznati s mogućim ulaganjima na tom području.