Hrvatski i slovenski ministri prometa otvorili most Miljana-Imeno na Sutli

Photo nsl OTV-MOSTA 7_12.jpg
Na hrvatsko-slovenskom graničnom prijelazu Miljana – Imeno novi most jučer su svečano u promet pustili hrvatski i slovenski ministri prometa Siniša Hajdaš Dončić i Zvone Černač. Brojni stanovnici mjesta uz granicu koja dijeli Zagorska sela s hrvatske strane i Imeno sa slovenske okupili su se na sredini mosta proslavljajući njegovo otvorenje, simbolično izvedeno stiskom ruke dvaju ministara, budući su kroz protekle četiri godine, otkako je stari i pješački drveni most na istom mjestu propao, željno priželjkivali ovaj trenutak.

Novi most dug je 25 i  širok 9,6 metara zajednička je investicija hrvatske i slovenske vlade vrijedna 3,1 milijun kuna, koje su usto investirale i u mostu pristupne ceste.

Otvarajući most ministar Siniša Hajdaš Dončić naglasio je kako se dobra suradnja dviju država najbolje ogleda u koristima koje dobivaju njezini građani. Most Miljana dobar je primjer tome, gdje su se sve razine vlasti, od nacionalne, preko regionalne do mjesnih, usuglasile zajednički investirati u jedan prometni objekt koji je stanovnicima graničnog područja bio nasušna potreba i koji će im znatno olakšati svakodnevni život. Štoviše, naglasio je ministar Hajdaš Dončić, ova sada kvalitetna prometna povezanost znatno će utjecati i na gospodarski razvoj kraja, posebice turizam koji upravo na ovom području razvijaju obje države.

Slovenski ministar Zvone Černač infrastrukture i prostora naglasio je kako će se i buduća otvorena pitanja graničnog povezivanja između Slovenije i Hrvatske rješavati na isti način dobre međudržavne suradnje.

Investitor projekta na hrvatskoj strani su Hrvatske ceste, projekt je izradila i nadzirala tvrtka Aking d.o.o. iz Zagreba, a glavni izvođač radova je tvrtka Kuna-gora. Radove na slovenskoj strani izvela je tvrtka 'Ceste mostovi d.d.', a nadzor je provela tvrtka 'Slovenska cestna podjetja d.o.o.' iz Ljubljane.

Puštanjem u promet ovoga mosta uspostavlja se redoviti pogranični promet između Hrvatske i Slovenije, kao i nastavak uspješne suradnje dviju država u realizaciji važnih infrastrukturnih i prometnih pitanja od zajedničkog interesa. Upravo o budućoj suradnji i aktivnostima dvaju ministarstava, a na teme investiranja u TEN-T koridor Xa, željeznički pravac Krapina – Macelj – Maribor – Graz, te suradnje u području cestovnog prometa, hrvatski i slovenski ministri prometa sa svojim su suradnicima razgovarali na radnom sastanku neposredno nakon svečanosti otvorenja.

Obje strane su suglasne kako je zemljama prioritet ulaganje u koridore X i V, koje obje dijele u cilju modernizacije i podizanja kvalitete infrastrukture željeznica.

Definirano je da će se problemi oko prometne povezanosti staviti na stol, i informirati stručno povjerenstvo koje će ih razmatrati i predlagati rješenja. Na sastanku je usuglašen i model oko izrade sporazuma o održavanju mostova koji povezuju Hrvatsku i Sloveniju.