Zamjenik ministra Miro Škrgatić u nastupni posjet primio veleposlanika Švicarske Konfederacije

Photo nsl zmMS-SWVEL 26-4_16.JPG
Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Miro Škrgatić danas je u sjedištu Ministarstva u nastupni posjet primio veleposlanika Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj, NJ.E. Stefana Estermanna, u pratnji vježbenice švicarskoga Veleposlanstva, Coralie Romet.

„Prije svega želio bih Vam poželjeti dobrodošlicu u ime ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, i Ministarstva, te izraziti čast i zadovoljstvo zbog Vašeg posjeta. Današnji susret odlična je prilika koja nam otvara  mogućnost upoznavanja, te međusobnog predstavljanja aktivnosti i djelovanja iz domena institucija koje predstavljamo, a time naravno i nove mogućnosti za buduće suradnje.“. - u pozdravnom je obraćanju rekao zamjenik ministra Miro Škrgatić.

Nakon pozdravnih riječi, a u uvodnom dijelu svojim je uvaženim gostima predstavio sami ustroj Ministarstva, te aktivnosti iz djelokruga koji obuhvaća,  nakon čega se osvrnuo na aktualne  infrastrukturne projekte.

„Ovom prigodom predstavio bih Vam infrastrukturne projekte, koji su od izrazitog značaja za Republiku Hrvatsku. Najprije bih spomenuo projekt Pelješkog mosta kao projekt od iznimne važnosti za uspostavu što boljeg povezivanja juga Hrvatske sa ostatkom zemlje. Riječ je o projektu koji se sastoji od tri integralne cijeline, mosta, pristupnih prometnica, te obilaznice Ston, a čija ukupna vrijednost iznosi  380 milijuna eura. Nadalje, istaknuo bih i projekt nizinske pruge koji bi spajao Luku Rijeka sa Budimpeštom, a koji je također od velike važnosti jer bi se upravo njegovom realizacijom skratilo vrijeme i  put pri transferu roba, a također bi se doprinijelo i boljem povezivanju Jadrana sa srednjom Europom.“. - rekao je zamjenik ministra Škrgatić.

Također, osim navedenih projekata zamjenik ministra govorio je i o važnosti ulaganja u modernizaciju hrvatskih zračnih luka, pomorskih luka, te trajektnih pristaništa kroz kvalitetno unaprjeđenje infrastrukture. Isto tako, tom prigodom istaknuo je značaj pronalaženja strateškog partnera za ostvarenje suradnje sa nacionalnim avioprijevoznikom tvrtkom Croatia Airlines, a kojoj bi ostvarenje spomenute suradnje bilo izrazito važno za unaprijeđenje poslovanja, i to u vidu obnavljanja flote, te proširenja ponude letova za nove destinacije.

U razgovoru sa veleposlanikom Švicarske Konfederacije NJ.E. Stefanom Estermannom zamjenik ministra Škrgatić, osim na aktualne projekte  i buduće planove osvrnuo se i na probleme iz djelokruga resora, pri tom istaknuvši kako su velika kreditna zaduženja Hrvatskih autocesta jedan od većih problema ovog resora, isto kao i problemi dotrajalosti željezničke infrastrukture, kojoj je prijeko potrebna modernizacija.

Veleposlanik Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj  NJ.E. Stefan Estermann zahvalio se na dobrodošlici, te prezentaciji aktivnosti i aktualnih projekata Ministarstva, te iskazao zadovoljstvo svojim radnim boravkom u prelijepoj Hrvatskoj. Tom prigodom istaknuo je kako je mreža hrvatskih autocesta jedna od najboljih u Europi.  Također, osvrnuo  se i na Konferenciju „Gottardo 2016“ koju u suradnji sa Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu organizira Veleposlanstvo  Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj, 25. svibnja,  pritom pozvavši kao uvažene goste i predstavnike Ministarstva.

Sudionici susreta iskazali su obostrano zadovoljstvo održanim sastankom, te otvorenost za suradnje u budućnosti.