Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić u službenom posjetu Turkmenistanu

Photo nsl minSHD TURKM 29-4_14.JPG
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Siniša Hajdaš Dončić boravi u dvodnevnom službenom posjetu Turkmenistanu u okviru posjete izaslanstva Republike Hrvatske koje predvodi Predsjednik Republike Ivo Josipović.

Prvog dana službenog posjeta Turkmenistanu organiziran je turkmensko – hrvatski poslovni forum na kojem su predstavnici 17 hrvatskih tvrtki iz području energetike, strojne obrade, niskogradnje, metaloprerađivačke industrije, brodogradnje i turizma iznijeli svoje planove i ukazali na moguća područja suradnje.

Na forumu je ministar Siniša Hajdaš Dončić imao izlaganje i tom je prilikom ukazao na važnost produbljivanja međusobnih gospodarskih odnosa ali i potencijale zajedničkog nastupa na trećim tržištima. Pritom je naglasio kako će se upravo na području prometne infrastrukture moći razviti suradnja na zajedničkim projektima. Izrazio je zadovoljstvo netom potpisanim ugovorima iz sektora gospodarstva te najavio potpisivanje ugovora o suradnji u zračnom prometu. Govoreći o ulagačkoj atmosferi u Republici Hrvatskoj, ministar je ukazao na Zakon o strateškim investicijama, kao važnom preduvjetu za uklanjanje suvišnih administrativnih prepreka i pokretanje intenzivnijeg investicijskog ciklusa.

Pozvao je sve zainteresirane ulagače da investiraju novac u Republiku Hrvatsku i time pridonesu osnaživanju međusobnih gospodarskih odnosa. Istodobno, ministar je naveo kako su poduzeća poput Hrvatskih autocesta ili građevinska poduzeća poput Viadukta, ona koja mogu i na turkmenistanskom tržištu gradnje infrastrukture ponuditi svoja znanja i 'know - how'. Među tvrtkama koje su imale susret s turkmenistanskim gospodarstvenicima bila je i naša Tvornica željezničkih vozila Gredelj.

Drugog, završnog dana posjete predviđen je posjet Turkmenbašiu, lučkom središtu u koje će do kraja godine uploviti brodovi koje pulsko brodogradilište „Uljanik“ gradi za turkmenistanskog naručitelja. Hrvatska delegacija obići će i jedan od kompleksa naftnih rafinerija.

Tijekom posjeta bit će potpisan niz bilateralnih sporazuma o gospodarskoj i kulturnoj suradnji, ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te memorandum o suradnji u području turizma.

S hrvatske strane ugovore će potpisati Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova.