Hrvatske ceste poslale ŽUC-evima prijedlog Sporazuma ulaganja 400 milijuna kuna u lokalne i županijske ceste

Photo 1web of HC-obj_12.jpg
Hrvatske ceste danas su  svim županijskim upravama za ceste, ukupno ih je 20, poslale prijedlog sporazuma kojim će se urediti način i rokovi realizacije projekata ulaganja u lokalne i županijske ceste do kraja ove godine, a ukupno vrijednih 400 milijuna kuna. Rezultat je to inicijative Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture koja je kao takva prvi put i pokrenuta prije par tjedana kad je ministar Siniša Hajdaš Dončić svim ravnateljima ŽUC-eva najavio ulaganja u županijske i lokalne ceste i cestovnu infrastrukturu.

„Naši građani daleko više koriste lokalne i županijske ceste nego državne i autoceste u svom svakodnevnom životu, a one su u jako lošem stanju i ulaganja u njih su sporadična, a mnoge općine i županije iz svojih budžeta na to ne mogu utjecati u potrebnoj mjeri. Intencija nam je ulaganjem ovih sredstava podići razinu kvalitete cesta i cestovne infrastrukture na lokalnoj razini, ali i uspostaviti jednu novu praksu konstantnog ulaganja u te prometnice, što u konačnici diže ne samo kvalitetu svakodnevnog života građana, nego i jača gospodarstvo “, naglasio je ministar Hajdaš Dončić.

Temeljem te inicijative ŽUC-evi su Hrvatskim cestama poslali projekte koje planiraju provesti do kraja 2012.,  a HC je nakon izvršene analize sastavio nacrt sporazuma s planom u koje će projekte novac biti uložen.

„Odluka o izdvajanju dodatnih sredstava donesena je i s ciljem pokretanja investicijskog ciklusa, građevinskih operativa na lokalnim i županijskim razinama“, naglasio je Edo Kos, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta. Osim toga, Hrvatske ceste su najavile ŽUC-evima kako će im temeljem odluke ministra dodijeliti i dodatnih 35 milijuna kuna, a u okviru ulaganja za investicijski potencijal. ŽUC-evi će do kraja 2012. za investiranje u svoje ceste imati na raspolaganju 435 milijuna kuna.

Provedba projekta investicijskog ulaganja u  županijske i lokalne ceste regulirat će se Sporazumom između županijskih uprava za ceste i Hrvatskih cesta.