Predsjednik Vlade Milanović i povjerenica EK Corine Cretu obišli lokaciju budućeg pelješkog mosta

Slika /Vijesti/2015/siječanj/30 siječanj/Most.jpg

Povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corine Cretu s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem obišla je gradilište nove zračne luke u Dubrovniku, te lokaciju budućeg pelješkog mosta.

Projekt budućeg povezivanja južnog dijela Republike Hrvatske s ostatkom zemlje važan je zbog samog spajanja zemlje, a riješio bi i neke druge probleme, poput ispunjavanja uvjeta za Shengen ili druga sigurnosna pitanja.

"Studija izvedivosti očekuje se do ljeta ili na ljeto, a aplikacija za sufinanciranje prema EU na jesen", kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić nakon što mu je povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Cretu uručila Sporazum o partnerstvu između RH i Europske komisije za korištenje Europskih strukturnih i investicijskih fondova za rast i radna mjesta u razdoblju 2014.-2020. i Operativni program "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020".

Potpredsjednik Grčić dodao je da će se eventualni udio EU financiranje, ali i sama vrijednost cijelog projekta koji obuhvaća izgradnju mosta te okolnu infrastrukturu, znati po dovršetku cjelokupne projektne dokumentacije, ali da se procjenjuje da se radi o projektu vrijednome 280 do 300 milijuna eura. "To je iznos koji se spominje i u Partnerskom sporazumu i u Operativnom programu za spajanje juga Hrvatske s ostatkom zemlje", naglasio je Grčić.

Povjerenica Cretu je na upit je li odobrenje ovog projekta od strane EU ovisi o tome koliko će ga Hrvatska dobro pripremiti i je li i za EU ovo pitanje od strateške važnosti, kazala da je njeno osobno mišljenje da se mora uzeti u obzir ova specifična situacija u EU, da se s jednog dijela zemlje u drugi dio prolazi kroz drugu državu, koja nije članica EU. Osim Hrvatskoj, ovaj bi projekt pomogao i okolnim zemljama, primjerice Albaniji i treba vidjeti što se može učiniti, "jer ovo je i regija koja je toliko propatila i prije 20 godina u ratu i sada u krizi te treba poduzeti sve što treba kako bi se pomoglo, a da se nikome ne naškodi", kazala je.

Cretu je pritom istaknula da se u razgovore treba uključiti i vlasti BiH te im objasniti da ovo nije samo prometno i sigurnosno, već i simboličko pitanje za suverenitet jedne zemlje. Među projekte za koje se već zna da će se ove godine financirati sredstvima EU Grčić je podsjetio na već započete brojne projekte gospodarenja vodama, ali i primjerice 220 milijuna eura vrijedan projekt pruge Dugo Selo-Križevci, potom već započeti projekt proširenja dubrovačke zračne luke, izgradnje SECELL-a, obnova i izgradnja studentskih domova u Rijeci i Zagrebu i dr.



Pisane vijesti