33 milijuna kuna bespovratnih sredstava za luku Crikvenica za nastavak ulaganja u Županijske luke sredstvima EU

Photo NSL MIN CRI 11-05_18.jpg
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric i ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Kružić potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za dogradnju luke Crikvenica vrijedan gotovo 33 milijuna kuna.

Riječ je o drugom potpisanom Ugovoru kojim se nastavljaju ulaganja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u županijske luke bespovratnim sredstvima EU, a nakon što je, podsjetimo, u travnju ove godine potpisan i prvi, 32 milijuna kuna vrijedan Ugovor za izgradnju trajektne luke Tkon.

“Ovo je renesansa za pomorsko dobro. Dodjela sredstava za luku Crikvenica označava nastavak investicijskog ulaganja u luke sa bespovratnim sredstvima EU, a upravo su luke te koje čine okosnicu i od vitalnog su značaja za naše otoke.“, rekao je u uvodnom obraćanju ministar Oleg Butković.

„Zadovoljan sam i zbog toga što ova investicija potvrđuje naša nastojanja da se hrvatski otoci povezuju na kvalitetan način tijekom cijele godine, a otočnom stanovništvu omogući bolja dostupnost zapošljavanja, obrazovanja i svih ostalih usluga.“, zaključio je ministar Oleg Butković te dodao kako je namjera ulaganjima u ovakve projekte pridonijeti unapređivanju trajektnih veza te poboljšanju infrastrukture kako bi se građanima omogućila što bolja dostupnost otoka.

Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina zahvalio je svima koji su zaslužni za ovaj veliki projekt koji je usmjeren prije svega na dobrobit građana. “Drago mi je da županijske lučke uprave daju svoj obol velikim trudom oko pripreme projekata i što svi zajedno možemo biti kvalitetan partner Ministarstvu,” rekao je župan podsjetivši da Županija u ovom trenutku ima u provedbi 6 projekata na pomorskom dobru ukupne vrijednosti 200 milijuna kuna. “Mi smo turistička županija i moramo imati pojačane kapacitete na pomorskom dobru.”, poručio je primorsko-goranski župan.

S danas potpisanim ugovorom Županijskoj lučkoj upravi Crikvenica osigurano je gotovo 33 milijuna kuna za nadogradnju postojeće luke Crikvenica, izgradnju sekundarnog lukobrana dužine 135 metara i za dogradnju „Male palade“, odnosno, zaštitnog gata dužine 60 metara u novoplaniranom akvatoriju luke. Ulaganjem će se osigurati kvalitetniji uvjeti na cjelogodišnjoj liniji Crikvenica-Šilo (Otok Krk), na kojoj se godišnje preveze 17 i pol tisuća putnika te poboljšati povezanost za stanovnike otoka, osobito u kontekstu obavljanja svakodnevnih poslova, odlazaka na posao, u školu i sl.

Ovime je, dosada, dodijeljeno ukupno 65 milijuna kuna bespovratnih sredstava o predviđenih 176 milijuna kuna, koja će biti dodijeljena za 28 projekata u lukama od Korčule, Dubrovnika, Brača, Pašmana, Cresa pa sve do Pule, kako bi se osigurala bolja povezanost hrvatskih otoka.

Podsjetimo, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je u rujnu prošle godine donijelo Program državnih potpora za razvoj luka otvorenih za javni promet RH kao podlogu za financiranje projekata u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Time je, po prvi puta, uz ulaganja koja je do sada izdvajalo iz Državnog proračuna, osiguralo mogućnost financiranja morskih luka iz fondova EU, a za što je na raspolaganju 80 milijuna eura.