CERP zadužen za pripremu izbora savjetnika za privatizaciju HAC ONC-a po inicijalnoj javnoj ponudi

Photo VRH-ulaz.jpg
Na današnjoj sjednici Vlada je donijela Odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture za pokretanje postupka razdruživanja strateških trgovačkih društava HAC-a i ARZ-a privatizacijom trgovačkog društva HAC - ONC-a putem inicijalne javne ponude.

Vlada je zadužila Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) da odmah po stupanju na snagu ove Odluke u suradnji s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture  započne s pripremnim radnjama u svrhu izbora savjetnika, a Odluku o izboru savjetnika donosi Vlada Republike Hrvatske na prijedlog Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, nakon donošenja Zakona o postupku razduživanja strateških trgovačkih društava Hrvatske autoceste d.o.o. i Autocesta Rijeka - Zagreb d.d. privatizacijom trgovačkog društva Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine d.d. putem inicijalne javne ponude (IPO) i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o cestama.

Predložena Odluka potrebna je kako bi CERP odmah po stupanju na snagu ove  Odluke započeo s pripremnim radnjama za izbor savjetnika. Nadalje, zadužuje se HAC da osigura financijska sredstva za usluge savjetnika. Navedeni postupak razduživanja uredit će se posebnim zakonom.
 
Podsjetimo, zbog visoke zaduženosti, postojeći sustav financiranja HAC-a i ARZ-a neodrživ,  raspoloživa novčana sredstva HAC i ARZ-a od prihoda od cestarine nakon podmirenja troškova redovnog poslovanja tek su na razini za pokriće troškova kamata na postojeće kredite, a refinanciranje kredita po postojećem poslovnom modelu upravljanja autocestama nije više moguće jer će se državna jamstva dana za osiguranje kredita tretirati nedozvoljenom državnom potporom - neophodno je pronaći adekvatno rješenje.