U Ateni održana konferencija o Strategiji za Jadransko-jonsku regiju

Photo nsl Atena JJC logo 11-2_14.JPG
Od 6. do 7. veljače u Ateni je održana konferencija o Strategiji EU za Jadransku i jonsku regiju s ciljem okupljanja svih relevantnih dionika jadranske i jonske regije kako bi se s njima podijelili rezultati održanog procesa konzultacija s dionicima.

Konferenciju su pozdravnim govorima otvorili grčki premijer Antonis Samaras, povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku Johannes Hahn i povjerenica Europske komisije za pomorstvo i ribarstvo Maria Damanaki.

Rezultate konzultacija iznijelii su predstavnici Europske komisije te ministri i pomoćnici ministara zemalja sudionica, koji su u ime svojih zemalja dali punu podršku Strategiji. 

Republiku Hrvatsku, kao zemlju članicu Startegije, predstavljao je Hrvoje Marušić, pomoćnik ministrice vanjskih poslova i EU integracija, koji je pritom istaknuo predanost Hrvatske u procesu stvaranja Strategije s uravnoteženim sustavom upravljanja, koji omogućuje preuzimanje inicijative, potiče suradnju te donosi konkretne rezultate.

Drugog dana konferencije, 7. veljače, održale su se paralelne tematske radionice za četiri stupa buduće Strategije, a to su: „Poticanje inovativnog pomorskog i morskog rasta“, „Povezivanje regije“, „Očuvanje, zaštita i poboljšanje kvalitete okoliša“ i „Povećanje atraktivnosti regije“. U svakom od stupova sudjeluju hrvatski nacionalni koordinatori, a Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture nadležno je za suradnju koja se odvija u II. stupu „Povezivanje regije“. Na radionici održanoj uz „Povezivanje regije“ opširnije su predstavljeni rezultati konzultacija za taj stup, te su sudionici grupe vodili raspravu o relevantnostri ciljeva identificiranih tijekom konzultacija i njihovoj stvarnoj vrijednosti za regiju.

Europska komisija usvojila je Strategiju za Jadransko-jonsku regiju krajem 2013. godine i predstavlja jednu od glavnih makro regionalnih strategija i inicijativa EU. Cilj strategije je proizvesti novi poticaj za suradnju i investicije te doprinijeti  integraciji država u regiji, a obuhvaćene su četiri države članice EU (Hrvatska, Grčka, Italija i Slovenija) te četiri države regije (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija).