Održane prezentacije dva projekta financiranih iz fondova EU za rekonstrukciju i izgradnju željezničke infrastrukture

Photo nsl w foto HZ INFR 31-1_13.jpg
U Upravnoj zgradi Hrvatskih željeznica u četvrtak je održana prezentacija dvaju projekata financiranih iz fondova EU pod nazivom “Priprema projekta i druge projektne dokumentacije za rekonstrukciju i izgradnju drugog kolosijeka na dionici pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac″ i „Priprema projekta i druge projektne dokumentacije za izgradnju nove dvokolosiječne pruge na dionici Goljak – Skradnik“.

Prezentacija na kojoj su, uz članove HŽ Infrastrukture prisustvovali župani, gradonačelnici i načelnici gradova i osam općina kroz koje prolaze dionice pruga, organizirana je s ciljem boljeg informiranja i poboljšanja suradnje s lokalnim samoupravama tijekom izrade projektne dokumentacije.

Naime, predstavnici projektantskih kuća ITALFERR, URS i Granova, angažiranih na projektima, dali su detaljan prikaz rada na projektima u pojedinim fazama i istaknuli potrebu za suradnjom s lokalnim zajednicama pri usklađivanju prostornih planova sa zadanom trasom pruge.

Karakteristike dionica obuhvaćenih projektom, a koje su jedna od četiri cjeline projekata koji se planiraju na ogranku Vb paneuropskog koridora, od Rijeke do državne granice s Republikom Mađarskom, predstavio je član Uprave HŽ Infrastrukture Marko Car, te dodao kako će te dionice pruge donijeti novu dodanu vrijednost područjima kroz koje prolaze.

Prezentacija projekta bila je prilika za međusobno upoznavanje svih sudionika, a rezultirala je dogovorom na intenzivnoj suradnji investitora -  HŽ Infrastrukture i projektanata s lokalnom samoupravom kako bi se ubrzala procedura za dobivanje potrebnih dokumenata za izradu projekata u zadanim rokovima.

Cilj projekta “Priprema projekata i druge projektne dokumentacije za rekonstrukciju i izgradnju pruge/drugog kolosijeka na dionici pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac″ je priprema dokumentacije za dionicu Hrvatski Leskovac – Karlovac, a angažirana je talijanska projektantska tvrtka Italferr.

Poljska tvrtka URS Polska Sp. z o.o. radi na projektu „Priprema projekta i druge projektne dokumentacije za izgradnju nove dvokolosiječne pruge na dionici Goljak – Skradnik“, kojem je cilj priprema projektne dokumentacije potrebne za izgradnju nove dvokolosiječne pruge na dionici Goljak – Skradnik, spojne pruge na dionici Karlovac – Belaj i za spojeve pruge kolodvora Skradnik na postojeće pruge.

Ukupna vrijednost radova na projektiranju dviju dionica pruga je oko 15 milijuna eura, a financiraju se s 85 posto bespovratnih sredstava fondova EU.

Nakon završene izrade oba projekta, početak radova predviđa se u 2016. godini. Vrijednost radova na dionicama novih pruga od Hrvatskog Leskovca do Karlovca i od Goljaka do Skradnika je oko 1 milijardu eura.