Ministar Oleg Butković nazočio potpisivanju Ugovora o izvođenju radova rekonstrukcije i dogradnje putničkog terminala ZL Split u vrijednosti 370 milijuna kuna

Photo nsl MIN-ZLST 6-12_16.jpg
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković prisustvovao je danas svečanom potpisivanju „Ugovora o izvođenju radova na rekonstrukciji i dogradnji putničkog terminala“ u Zračnoj luci Split.

Uz ministra Olega Butkovića i državnoga tajnika za infrastrukturu, Tomislava Mihotića ispred resornoga Ministarstva svečanosti su nazočili pomoćnica i pomoćnici ministra, Jadranka Fržop, Alen Gospočić, Marijo Klement i Mario Madunić, a ispred županijskih i gradskih vlasti nazočni su bili župan Splitsko - dalmatinske županije, Zlatko Ževrnja, gradonačelnik Grada Kaštela, Ivan Udovičić, zamjenik gradonačelnika Grada Trogira, Radovan Slade Šilović te predstavnici Grada Splita.

Ugovor o izvođenju radova na putničkom terminalu potpisali su direktor zračne luke Lukša Novak, te Domagoj Kamenski, predstavnik zajednice ponuditelja, grupacije tvrtki koju čine Kamgrad d.o.o. i Viadukt d.d. iz Zagreba te KFK TEHNIKA d.o.o. iz Rugvice.

Ugovorena cijena radova na rekonstrukciji i dogradnji terminala prema ponudi Izvođača iznosi 346.6 milijuna kuna (bez PDV-a), dok se vrijednost nabave procjenjuje na iznos od 370 milijuna kuna.

"Danas svjedočimo velikom događaju ostvarivanja strateškog projekta za grad Split, Splitsko-dalmatinsku županiju i Republiku Hrvatsku. Planiranih 2,3 milijuna dolazaka putnika do kraja godine dovoljno govori o potrebama Zračne luke Split. Naime, Split kao drugi grad u Hrvatskoj zaslužuje zračnu luku koja će biti uz bok drugim europskim zračnim pristaništima. Projekt rekonstrukcije i dogradnje putničkog terminala predstavlja najveću investiciju Zračne luke Split u proteklih 20 godina i zasigurno će, u poslovnom smislu, obilježiti 2017. godinu.“. - rekao je ministar Butković i dodao kako bi radovi na terminalu, sukladno planiranim rokovima trebali završiti do kraja 2019. godine.

Prisutnima se obratio i direktor ZL Split Lukša Novak koji je okupljene podsjetio da je za projekt rekonstrukcije i dogradnje putničkog terminala riješena sva potrebna dokumentacija, ishođena građevinska dozvola i proveden postupak javne.

"Zadnjih pet godina Zračna luka Split ostvaruje dvoznamenkasti rast putnika, a u ovoj godini porast iznosi visokih 17 posto. S obzirom na jako dobre najave, u sljedećih nekoliko godina očekujemo još bolje ukupne rezultate.“. - rekao je direktor Novak u osvrtu na ostvarene rezultate Zračne luke Split, te istaknuo podataka da je tijekom prvih deset mjeseci 2016. godine kroz Zračnu luku Split prošlo preko dva milijuna putnika, a do kraja godine očekuje se prihvat njih još 2.290.000. "Navedene brojke premašuju postojeće kapacitete zračne luke, pa je proširenje putničkog terminala neophodno kako bi se izbjegle gužve koje opterećuju luku tijekom vršnog dijela sezone.". - zaključio je direktor Novak.

Projekt rekonstrukcije i dogradnje putničkog terminala Zračne luke Split od strateške je važnosti za grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju. Rekonstrukcijom zgrade terminala ista će se proširiti na tri nove etaže, čime će objekt dobiti 35.000 m2 prostora, dok će se ukupni kapacitet terminala povećati na 2.500 putnika u vršnom satu, što će osigurati visoku kvalitetu usluge, u skladu sa standardima Europske unije, a što među ostalim uključuje vertikalno razdvajanje putnika u dolasku od putnika u odlasku, operativnu fleksibilnost prilikom uvođenja Schengenskog režima te sigurnosni pregled predane prtljage.