Zamjenik ministra Miro Škrgatić sudjelovao na Dubrovnik Forumu 2016.

Photo nsl zmMS-DU 26-8_16.jpg
„Ova platforma organizirana u Dubrovniku, kolijevci hrvatskog i sredozemnog pomorstva i pomorske kulture, izvrsna je prilika za razmjenu informacija, međusobno učenje i koordinaciju zemljama Srednje i Istočne Europe, kako bismo postigli najveću moguću sinergiju u zajedničkim naporima. Ti su naši napori usmjereni na smanjenje razlika i stvaranje učinkovitog i održivog Europskog prometnog sustava orijentiranog na korisnike i to s ciljem poticanja razvoja ekonomija naših zemalja.“, rekao je zamjenik ministra Miro Škrgatić otvarajući okrugli stol „Povezivanje tri mora“, koji se u okviru konferencije "Dubrovnik Forum 2016 - Jačanje Europe: povezivanje sjevera i juga“, održao u petak, 26. kolovoza u Dubrovniku.

Okrugli stol obuhvatio je temu povezivanja jadranskih, baltičkih i luka Crnog mora, kao i izazova s kojima se susreću stoga su se na okruglom stolu, uz zamjenika ministra, sudionicima obratili i visoki dužnosnici resornih ministarstava zemalja otvorenih prema spomenutim morima i to rumunjski ministar prometa Petru Sorin Buse i zamjenik poljskog ministra infrastrukture Smizt.

Obraćajući se kolegama iz ministarstva i sudionicima okruglog stola, zamjenik ministra Škrgatić istaknuo je kako se promet ne može gledati odvojeno po pojedinim prometnim granama te kako mora biti kompatibilan unutar Europske unije kako bi se ojačalo europsko gospodarstvo, što u konačnici i jest cilj Hrvatske.

„Hrvatska je pomorska zemlja i država članica Europske unije s najvećim omjerom broja luka na ukupnu dužinu obale i upravo zato poseban naglasak stavljamo na razvoj luka i njihovu optimalnu međusobnu povezanost kvalitetnom prometnom mrežom.“. - istaknuo je zamjenik Škrgatić i dodao kako je samo u ovoj godini Republika Hrvatska u razvoj lučkog sustava uložila više od 430 milijuna kuna, a kako vrijednost kapitalnih investicija u lukama otvorenim za javni promet, u proteklih 10 godina, iznosi više od 600 milijuna eura.

Spomenuo je i neke od najvećih projekata lučkog sektora koji su trenutno u implementaciji, kao što su projekt izgradnje kontejnerskog terminala i terminala za rasute terete u luci Ploče, izgradnja novog kontejnerskog terminala na Brajdici i Zagrebačkoj obali u Luci Rijeka i mnoge druge.

Detaljnije o projektima u Luci Rijeka, kao i o njenom položaju, strategiji i daljnjim planovima razvoja govorio je predsjednik Uprave Luke Rijeka Vedran Devčić.

O primjerima projekata u lukama na Baltičkom i Crnom moru, kao i o gospodarskim aktivnostima i potrebi povezivanja i bolje suradnje luka na ovim i Jadranskom moru, govorili su sudionici okruglog stola, uz prethodno spomenute ministre Rumunjske i Poljske, ministar prometa Republike Češke Dan Tok, voditeljica Uprave za međunarodnu suradnju iz poljskog Ministarstva morskih poslova i unutarnje plovidbe Anna Moskwa te voditelj Uprave tranzitne politike iz latvijskog Ministarstva prometa Andris Maldpus.

Okrugli stol organiziran je u okviru Dubrovnik Foruma 2016 - Jačanje Europe: povezivanje sjevera i juga,  održanog od 25. do 26. kolovoza, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a koji je okupio visoke dužnosnike dvanaest država članica Europske unije koje se protežu preko područja između tri europska mora, Jadranskog, Crnog i Baltičkog. Predstavnici Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Litve, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije u Dubrovniku su se okupili kako bi dali dodatni zamah Inicijativi Baltik-Jadran-Crno more, kao neformalnoj platformi za suradnju na konkretnim projektima u području energetike, prometa, telekomunikacije s ciljem gospodarskog jačanja i dodatnog povezivanja prostora na spomenutim morima.

Suradnja kroz Europsku uniju pruža pozitivne pretpostavke za ujednačen razvoj svih članica. Europska unija nas kroz sufinanciranje projekta usmjerava u nastojanjima za stvaranje snažnog zajedničkog gospodarstva, budući da sufinanciranje projekata iz europskih fondova nije usmjereno prema razvoju pojedine članice, već razvoju Europske unije u cjelini. Međutim, upravo kroz ovakve forume, kroz neposredni kontakt i dijalog stvaramo pretpostavke za ujednačeni razvoj i otvaramo poslovne mogućnosti gospodarstvenicima da nas učine jakim.