HŽ Infrastruktura: U Zagrebu održan seminar o željezničkom sektoru pod nazivom Španjolska tehnologija u sektoru željeznica

Photo konferencija 1.jpg

Visokospecijalizirani seminar koji se održao 26. svibnja organizirali su Ured za gospodarstvo i trgovinu pri Veleposlanstvu Španjolske u Hrvatskoj, Institut ICEX España Exportación e Inversiones te ADIF (upravitelj španjolske željezničke infrastrukture).

Pozdravivši goste u ime cijeloga željezničkog sektora Hrvatskoj, ali ponajprije HŽ Infrastrukture, predsjednik Uprave Darko Peričić zahvalio je veleposlaniku Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj Nj. E. Rodrigu Aguirre de Cárcer y García del Arenal na uspješno uspostavljenoj suradnji između španjolskih i hrvatskih željeznica.

Razlog povećanog zanimanja za suradnju dviju željezničkih sustava su španjolska iskustva u sektoru inovacija, razvoja i ulaganja u sektor željeznica te činjenica da će najveći dio sredstava iz multilateralnih i europskih fondova za Hrvatsku biti dodijeljen upravo željezničkome sektoru.

Nakon što je zadnjih dvadeset godina Hrvatska bila posvećena gradnji autocesta, danas su i vladajuće i oporbene stranke suglasne da je ulaganje u željezničku infrastrukturu nacionalni prioritet - rekao je Peričić.

Kada je Peričić imenovan predsjednikom Uprave, zatekao je zapostavljeni sustav. Od ukupno 2600 km pruga željezničke mreže u Hrvatskoj na oko 1500 km se kasnilo i s osnovnim održavanjem. U posljednje dvije godine investicije su podignute za 300 posto, a cilj je u 2017. doseći milijardu eura godišnjih ulaganja u željezničku infrastrukturu. Iako ne sumnja u ostvarenje tog cilja, Peričić je istaknuo da nam je kao najmlađoj članici EU-a svaka pomoć dobrodošla. Puno je prostora za suradnju sa španjolskim željeznicama, osobito u onim sektorima za koje Hrvatska nema razvijenu industriju.

Nešto kasnije, u radnome dijelu seminara predsjednik Peričić je održao, izvrsno primljenu, prezentaciju pod nazivom „Pregled ulaganja u Hrvatsku željezničku infrastrukturu“.

Uz predsjednika Uprave HŽ Infrastrukture pozdravne i uvodne govore održali su i Nj. Eksc. Rodrigo Aguirre de Cárcer y García del Arenal, veleposlanik Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj; predstavnica Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Dubravka Đurkan Horvat, Alicia Montalvo Santamaría, direktorica Odjela za infrastrukturu, okoliš, energiju te informacijsku i komunikacijsku tehnologiju u ICEX –u España Exportación e Inversiones, i Juan Ignacio Campo, generalni direktor za međunarodne projekte ADIF-a.

O bilateralnim odnosima Španjolske i Hrvatske tebudućnosti govorio je Antonio Arias Ranedo, izaslanik za gospodarstvo i trgovinu iz Ureda za gospodarstvo i trgovinu pri Veleposlanstvu Španjolske u Hrvatskoj, a o načinu rada Svjetske banke Hrvatskoj kratko je govorio direktor Odjela za održivi razvoj za centralnu Europu i Baltičke zemlje Jean-François Marteau. Pristup Europske banke za obnovu i razvoj opisao je Josip Vuković.

Počasni predstavnik Gospodarske komore Republike Hrvatske u Španjolskoj, Aleksandar Hadjuka govorio je o povijesti i mogućnostima gospodarskih i industrijskih odnosa u proizvodnji materijala za željeznički sektor između Španjolske i Hrvatske te susjednih zemalja.

Svoja iskustva u izgradnji i održavanju željezničke infrastrukture, u kontroli prometa, opreme i sustavu sigurnosti te u izradi studija i projekata željezničke infrastrukture izložilo je više od dvadeset španjolskih tvrtki koje su istaknule da su njihove prednosti ponajprije znanje i obučeni ljudi koji su spremni to znanje prenijeti hrvatskim lokalnim tvrtkama s kojima bi u kooperaciji željeli aplicirali na natječaje hrvatskih željezničkih tvrtki.

Zahvalivši organizatorima na sjajnoj organizaciji skupa a auditoriju na pozornosti završnu riječ održao je član Uprave HŽ Infrastrukture Marko Car, koji je tom prigodom istaknuo da je HŽ Infrastruktura izradila srednjoročni plan poslovanja za razdoblje od 2014. do 2018. s definiranim ciljevima i strategijama kojima će se ti ciljevi i postići, priopćeno je iz HŽ Infrastrukture.