Vlada RH: Usvojena Odluka o financiranju projekta Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom

Photo VRH-ulaz.jpg
Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o financiranju projekta Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom.

Usvajanjem ove Odluke Vlada RH iskazuje spremnost i odlučnost u izgradnji Pelješkog mosta, najvažnijeg geostrateškog projekta u Republici Hrvatskoj. Radi se o cestovnom projektu od nacionalnog interesa koji će prometno povezati teritorijalno razdvojeni dio Hrvatske sa ostatkom domovine.

Podsjetimo, projekt uključuje tri faze, a jedna od njih jest i izgradnja Pelješkog mosta. Ukupna vrijednost sve tri faze je 420.334.596,00 Eura i ta će sredstva, odlukom Vlade, osigurati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kroz pet proračunskih godina. Spomenute faze uključuju izgradnju mosta, izgradnja pristupnih cesta te izgradnju obilaznice Stona.

U ovom trenutku za Pelješki most su u tijeku dva procesa; prvi proces - natječaj za odabir izvođača radova (dva stupnja natječaja: prvi stupanj; pravne, financijske i tehnološke sposobnosti ponuditelja, drugi stupanj; određivanje cijene Pelješkog mosta.) te drugi proces, koji se odvija, a podrazumijeva prijavu tzv. velikog projekta prema EK. Podsjećamo da je krajem prosinca prošle godine Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture primilo potvrdu JASPERS-a, da je projekt dobro pripremljen te da je prijava u redu.

Vezano uz početak radova, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je da u jesen očekujemo početak gradnje Pelješkog mosta, nakon odabira izvođača radova i naglasio da su natječaji u dva stupnja. "Sad smo na kraju prvog, ukoliko neće biti žalbe, do lipnja ćemo imati izvođača radova za Pelješki most", kazao je.

Također, ponovio je da je ukupna vrijednost radova veća od 420 milijuna Eura, te da se očekuje oko 360 milijuna Eura bespovratnih sredstava. "Ta odluka je na Europskoj komisiji. Ako tako ne bude, Republika Hrvatska će sudjelovati u razlici koja bude nedostajala", dodao je.

Što se tiče dosadašnjih radova, svi ugovori s prijašnjim izvođačima su raskinuti kao i ugovor o nadzoru. Ono što je trebalo još raščistiti ove godine jest pitanje neškodljivog prolaska, pravo koje ima susjedna Bosna i Hercegovina. O tome se razgovaralo na sastanku koji je ministar Butković održao u lipnju prošle godine s ministrom prometa iz Bosne i Hercegovine.

Iz dostavljene dokumentacije vidljivo je da je još 2007. godine formirana zajednička komisija te da su sve tehničke karakteristike koje je trebalo zadovoljiti prema BiH implementirane u ovaj projekt.

„Više nema nikakvih nedoumica i projekt može ići dalje“, rekao je ministar Butković  i dodao kako bi cijeli projekt trebao biti gotov do 2021. godine.