Državna tajnica Nikolina Brnjac na potpisivanju Sporazuma o partnerstvu na projektu brze pruge od Čakovca do Zagreba

Photo NSL DT VZ 15-12-17.jpg
U Varaždinu je, 15. prosinca 2017. u zgradi Županije, potpisan Sporazum o partnerstvu na Projektu povezivanja željeznicom unutar funkcionalne regije Središnje Hrvatske.

Sporazum su, u nazočnosti državne tajnice za promet Nikoline Brnjac i pomoćnika ministra Alena Gospočića, potpisali župan Varaždinske županije Radimir Čačić, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Krapinsko–zagorske županije Željko Kolar te član Uprave HŽ Infrastrukture Nikola Ljuban.

"Potpisivanje ovog sporazuma velika je stvar za Sjevernu Hrvatsku. Naime, strateški dokumenti Europske unije predviđaju da će se do 2050. godine, čak 50 posto prijevoza roba i putnika na području EU, odvijati željeznicom. U tom kontekstu treba promatrati i današnji Sporazum, koji neće utjecati samo na razvoj nacionalnog prometnog sustava, već će pripomoći i demografskoj revitalizaciji ovog dijela Hrvatske. S druge pak strane, priprema potpuno novog Zakona o integriranom javnom prijevozu putnika, na kojem se trenutno radi, važan je preduvjet za što kvalitetniji željeznički prijevoz u Republici Hrvatekoj“, istaknula je državna tajnica Nikolina Brnjac.

Podsjetimo, ovim se projektom predviđa izgradnja „brze pruge“ koja će gradove Čakovec i Varaždin, preko Lepoglave, povezati s Gradom Zagrebom. Izgradnjom „lepoglavske spojnice“ putovanje između Međimurja i hrvatske metropole skratit će se na svega 50 minuta. Investicijom su predviđena ulaganja u iznosu od oko 400 milijuna eura, a uključuju elektrifikaciju, izgradnju kolosijeka, kolodvora i stajališta, i to na ukupno 60 kilometara pruge.

„Pruga je uvrštena u nacionalnu Prometnu strategiju. Za projekt slijedi izrada studije izvodljivosti, idejni projekt te studija o utjecaju na okoliš, a kako bi nakon izrade glavnog izvedbenog projekta, uslijedili radovi. Na nama je da projekt najkasnije krajem 2018., odnosno početkom 2019. godine prijavimo za financiranje, a kako bi isti bio spreman za proračunsko razdoblje 2020. - 2027. g.“, istaknuo je župan Radimir Čačić.

Župan Matija Posavec istaknuo je kako upravo kroz Međimursku županiju, prolazi najstarija željeznička pruga u Republici Hrvatskoj, izgrađena davne 1860. godine:
„Željeznica je dio naše tradicije, a u Međimurju se koristi za putnički i teretni promet. Vjerujem da će ulaganja u prugu na dijelu između Čakovca i Zagreba predstavljati „dobitak“ za sve buduće generacije. Od ukupne investicije, najmanja ulaganja biti će upravo u Međimurskoj županiji, gdje je pruga ravničarska, i u relativno dobrom stanju. Na nama je da osiguramo uvjete da se sa provedbom ovoga projekta ide sukladno planiranim rokovima, brzo i ekspeditivno“, rekao je župan Matija Posavec.

Župan Krapinsko–zagorske županije Željko Kolar osvrnuo se pak na nedavno potpisani Ugovor o projektu elektrifikacije pruge od Zaprešića do Zaboka. „Radovi na ovoj dionici željezničke pruge trebali bi započeti u ljeto sljedeće godine, a završiti u prvoj polovici 2021. godine. Prometno povezivanje područja središnje Hrvatske sa gradom Zagrebom od iznimnog je značaja za razvoj gospodarstva te mobilnost radnika i studenata“, naglasio je župan Krapinsko–zagorske županije Željko Kolar.

Okupljenima se obratio i član Uprave HŽ infrastrukture Nikola Ljuban koji je u svojem izlaganju istaknuo kako je današnje potpisivanje Sporazuma prvi korak prema toliko željenoj modernizaciji željezničke infrastrukture sjevernog dijela Hrvatske.

„Za Hrvatske željeznice ovo je iznimno velik i zahtjevan projekt te smo svi zainteresirani da se ova investicija što prije realizira. Pritom, moramo imati na umu što ova pruga znači za gospodarstvo i ljude središnje Hrvatske, kako za njihov što brži dolazak u Zagreb, tako i za  komunikaciju unutar regije središnje Hrvatske“, rekao je član Uprave HŽ infrastrukture Nikola Ljuban.