Održana završna svečanost projekta „Tehnička pomoć operativnoj strukturi za promet u procjeni i identifikaciji projekata“

Photo nsl MPPI-IPA 8-4_13.jpg
Svečana završnost projekta „Tehnička pomoć operativnoj strukturi za promet u procjeni i identifikaciji projekata“, financiranog u sklopu IPA programa 2007-2013 Europske unije za Republiku Hrvatsku, održana je danas u Hotelu Palace u Zagrebu.

Na svečanom zatvaranju projekta okupili su se predstavnici krajnih korisnika projekta, a to su Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, HŽ Infrastruktura te Središnja agencije za financiranje i ugovaranje, a pozdravnim govorima, uzvanicima su se obratili Luc Faber, Attaché pri Delegaciji Europske unije u Republici Hrvatskoj i Katarina Čop Bajde, načelnica Sektora za fondove EU Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

„Ovaj projekt predstavlja drugi projekt tehničke pomoći koji je sufinancirala Europska unija u okviru pretpristupnog programa IPA, a koordinaciju projekta vodilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Cilj projekta, vrijednog 549.200 tisuća eura bio je pripremiti Hrvatsku za učinkovito upravljanje i apsorpciju IPA pomoći, kao i povećati hrvatske kapacitete za učinkovito korištenje Strukturnih fondova i Kohezijskog fonda nakon ulaska u EU.“ - rekla je u pozdravnom govoru Katarina Čop Bajde, te dodala kako je projektom uspostavljen tim stručnjaka, voditelja projekata unutar Operativne strukture, koji će moći samostalno analizirati sve vidove projekata prometne infrastrukture koji će biti predloženi za sufinanciranje EU sredstvima.

„Ovaj će tim posebno ocjenjivati zrelost projekata, odrediti njegovu podobnost za financiranje u odnosu na predloženu prioritetnu os i interpretirati sve sastavne dijelove takvih projekata, poput analize troškova i koristi, studije utjecaja na okoliš, studije izvedivosti i sl.“- dodala je Čop Bajde.

Postignute rezultate projekta, kao i proizašle preporuke predstavio je Gábor Kende, voditelj projektnog tima BalCon Consultinga, u konzorciju s DRI Investment Management iz Slovenije i tvrtkom Mikro Project iz Hrvatske uz podršku tvrtke KIKSZ Transport Development iz Mađarske. „Tim stručnjaka prošao je niz edukacija provedenih putem on-the-job treninga, formalnih seminara kroz 7 tema te studijsko putovanje u Budimpeštu, gdje su se imali priliku sastati sa stručnjacima mađarskog Upravljačkog tijela, posredničkih tijela, provedbena agencija, inženjera i sl, te razmijeniti iskustva.“- rekao je u svom izlaganju, voditelj projektnog tima.

Uz to, ovim projektom izrađene su „Smjernice o provođenju procjene projekte dokumentacije za projekte prometne infrastrukturne“ koje će unaprijediti rad, ne samo tima unutar operativne strukture, već i svih budućih korisnika sredstava strukturnih fondova i Kohezijskog fonda.

Projekt „Tehnička pomoć operativnoj strukturi za promet u procjeni i identifikaciji projekata“, financiran u sklopu IPA programa 2007-2013, započeo je 23. veljače 2012. godine, a provedba je trajala 15 mjeseci.

Katarina Čop Bajde, na današnjoj svečanosti naglasila je kako se okviru IPA programa u sektoru prometa, kojeg provodi Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, radi na projektima projektiranja i građenja za željezničke projekte i projektima unutarnjih plovnih putova, čime Ministarstvo sudjeluje u daljnjem razvoju prometne infrastrukture i modernizaciji na koridorima X, VII i Vb u Hrvatskoj.

„Ovaj  proces još intenzivnije i sa znatno većim sredstvima nastavit će ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Korištenjem fondova EU, Hrvatska će se brže i lakše približiti stupnju razvitka prometne infrastrukture na kojem se nalazi većina članica Europske unije.“- zaključila je Čop Bajde.


FOTOGALERIJA