U Rijeci predstavljeni razvojni projekti Luke Rijeka i Riječkog prometnog pravca

Photo NSL RI 2 CEF 19-07_2017.jpg

U nazočnosti ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića u srijedu 19. srpnja u Rijeci su predstavljeni razvojni projekti koje provode Lučka uprava Rijeka i HŽ Infrastruktura, a koji se sufinanciraju sredstvima Europske unije iz Instrumenta za povezivanje (Connecting Europe Facility – CEF). Riječ je o ukupno devet projekata koji se nalaze na Riječkom prometnom pravcu, a za čije je financiranje odobreno gotovo 2,6 milijarde kuna.

Neki od predstavljenih projekata su: Rekonstrukcija željezničke stanice Rijeka - Brajdica i izgradnja intermodalnog terminala na kontejnerskom terminalu Brajdica, Rekonstrukcija teretnog dijela željezničke stanice Rijeka-Teretna i izgradnja intermodalnog terminala na kontejnerskom terminalu Zagrebačka obala, Rekonstrukcija pristaništa za generalne terete u luci – Raša, Informatički sustav lučke zajednice – Port Community System, Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica, izrada projektne dokumentacije za dionicu željezničke pruge Škrljevo – Rijeka – Jurdani, Razvoj multimodalne platforme u Luci Rijeka i povezivanje s kontejnerskim terminalom Jadranska vrata i drugi.

Navedeni projekti nalaze se na Riječkom prometnom pravcu koji povezuje Luku Rijeka željeznicom do granice s Mađarskom. Realizacijom navedenih projekata osposobiti će se željeznički sustav za ravnopravno i konkurentno sudjelovanje na europskom transportnom tržištu te bolje prometno povezati riječka luka što će imati dugoročan utjecaj na povećanje konkurentnost ove najveće hrvatske luke.

“Ulaganja u luku Rijeku mogu dostići svoj puni potencijal jedino ukoliko paralelno razvijamo željezničku infrastrukturu, ali i cestu D403. Na tome intenzivno radimo i to upravo pokazuju danas predstavljeni projekti čija je važnost prepoznata i na europskoj razini i dio su strateškog opredjeljenja Vlade Republike Hrvatske za unaprjeđenje prometnog sektora”, rekao je u Rijeci ministar Oleg Butković. Ministar Butković je nadalje pojasnio kako je i nova luka Krk, zajedno sa željezničkim pravcem, uvrštena u Strategiju prometnog razvoja Republike Hrvatske, koju će Vlada usvojiti do kraja kolovoza te najavio objavu natječaja za koncesiju Zagrebačke obale, koja se također nastavlja financirati sredstvima iz CEF-a. 

Devet predstavljenih projekata samo je dio od ukupno 32 odobrena projekata iz CEF-a za čije je financiranje odobreno 3,2 milijarde kuna što je čak 93,05 posto ukupnih sredstava CEF-a koje Hrvatska ima na raspolaganju za razvoj bolje prometne povezanosti.

Međutim, uz koordinaciju CEF programom, za ulaganja u prometnu infrastrukturu i usluge Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koristi i sredstva iz EU Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Ministarstvo je do sada sa korisnicima projekta potpisalo ugovore u vrijednosti od 7,6 milijardi kuna, odnosno 80 posto od dodijeljenih 9,9 milijardi kuna koje su Hrvatskoj na raspolaganju za razvoj prometne povezanosti koja je ključni čimbenik suvremenog, konkurentnog i međusobno povezanog gospodarstva.

Odobravanjem 3,2 milijarde kuna iz CEF-a  i ugovaranjem 7,6 milijardi kuna iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ trenutna ukupna ulaganja u razvoj prometne infrastrukture i usluga koja se sufinanciraju EU sredstvima iznose 10,8 milijardi kuna.

Istaknimo kako su na predstavljanju projekata odobrenih iz CEF-a, u Rijeci su, uz ministra Olega Butkovića sudjelovali i državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac, v.d. ravnatelja Lučke uprave Rijeka Marino Juretić, predstavnici Primorsko-goranske županije i Grada rijeke, kao i predstavnici HŽ Infrastrukture, Luke Rijeka te Lučke uprave Ploče.