Otvoren pješački nathodnik na kolodvoru Sisak Caprag

Photo DSC00455_NSL.jpg

Pješački nathodnik na kolodvoru Sisak Caprag jedan je od projekata HŽ Infrastrukture na sisačkome prometnome pravcu. Ukupna vrijednost investicija koje se odnose na modernizaciju željezničke infrastrukture na ovome pravcu iznose gotovo milijardu kuna. Nathodnik je sagrađen prema idejnome projektu Ljiljane Malinar Ivanković, glavne projektantice iz Željezničkog projektnog društva, a izvođač radova bila je tvrtka Palir. Ukupna vrijednost projekta i svih radova iznosi 6 milijuna kuna. Izgradnja nathodnika rezultat je suradnje HŽ Infrastrukture i Grada Siska, pri čemu je Grad sudjelovao u financiranju s oko pola milijuna kuna. Nathodnik će osigurati kvalitetniju i sigurniju komunikaciju stanovnika te funkcionalno i moderno povezivanje dvaju dijelova grada, odnosno željezničkoga kolodvora i industrijske zone sa stambeno-trgovačkom zonom grada. Osim toga, njegove tehničke karakteristike omogućuju neometan prelazak osoba s invaliditetom jer se visinske razlike savladavaju stubištima i dizalima za osobe smanjene pokretljivosti. Nathodnik je uz to opremljen i taktilnim trakama za slabovidne osobe, rasvijetljen stojećim svjetiljkama i LED diodama te je postavljena  inox mreža, dok je pješačka površina od drveta, što je uz ekološku održivost ujedno ima i protuklizno djelovanje.

Svečanosti otvaranja nathodnika na kolodvoru Sisak Caprag nazočili su Darko Peričić, predsjednik HŽ Infrastrukture; Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Grada Siska, Marina Lovrić Merzel, županica Sisačko-moslavačke županije i Zdenko Antešić, zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture.

Tom prigodom Darko Peričić je istaknuo: "Pješački nathodnik će osigurati kvalitetniju i sigurniju komunikaciju stanovnika obližnjega stambeno-trgovačkog naselja s industrijskom zonom i omogućiti neometan prijelaz osoba s invaliditetom do željezničkog kolodvora. Riječ je o funkcionalnome i suvremenom rješenju prema idejnom projektu Željezničkoga projektnog društva, a radove, vrijedne oko šest milijuna kuna, uspješno je izvela tvrtka Palir d.o.o." Naš cjeloviti projekt osim na obnovljenoj pruzi i na novim kolodvorima bit će završen kad dođu i novi vlakovi. Do kraja godine završit ćemo i kolodvor Sisak.

O značenju novog objekta za grad i sigurnost putnika, koji su dosad na putu do željezničke postaje nerijetko prelazili preko kolosijeka,uz zahvalu i iskrene čestitke građanima Grada Siska na njihovoj upornosti i uslišanim molbama govorila je gradonačelnica Kristina Ikić-Baniček.

Županica Marina Lovrić Merzel tom prigodom je istaknula: "Ovo je samo jedna od nekoliko investicija Hrvatskih željeznica na području Sisačko-moslavačke županije. Novac koji se slijeva u državni proračun, napokon se vraća kroz projekte u Grad Sisak i Sisačko-moslavačku županiju. U modernizaciju željezničkih pruga od Siska do Zagreba te Siska do Novske, modernizaciju željezničkog kolodvora u Sisku i druge radove bit će uloženo oko dvije milijarde kuna. To će mnogo značiti za građane Siska i drugih mjesta jer će do Zagreba uskoro putovati 15 minuta brže."

Zdenko Antešić je istaknuo: „Željeznica je pokretač gospodarstva, modernizaciju željeznice zahtjeva međunarodno tržište, te posebno je bitno posvetiti se sigurnosti građana jer ljudski život mnogo vrijedi“.

Nakon prigodnih govora izaslanstvo na čelu s gradonačelnicom i županicom otvorilo je nathodnik i u pratnji uzvanika i novinara obišlo novootvoreni projekt.