Potpisan 21 ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz fondova EU u vrijednosti 76,7 milijuna kuna

Photo nsl minSHD EUFUG 21-11_14.JPG
U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture danas je održano potpisivanje 21 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, ukupne vrijednosti od 76,7 milijuna kuna koji će se sufinancirati iz fondova Europske unije kroz Operativni program Promet 2007. - 2013. Radi se o sredstvima koja će biti uložena u izradu pripremne dokumentacije i to prvi puta za projekte u cestovnom, pomorskom, zračnom i regionalnom prometu kojima će tvrtke u nadležnosti Ministarstva, lučke uprave, zračne luke i županijske uprave za ceste moći aplicirati projekte za gradnju prometne infrastrukture prema fondovima EU.

Riječ je o izradi studija izvodljivosti za projekte izgradnje obilaznica, trajektnih pristaništa, ulaganja u bolju povezanost otoka s kopnom te projekte ulaganja u signalizaciju za sigurnost prometa. S ovim projektima tvrtke Hrvatske ceste, Autocesta Rijeka – Zagreb, zračne luke Dubrovnik i Zadar, Lučke uprave Rab, Pula i Dubrovnik, Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije te Županijska uprava za ceste Međimurja pripremaju ulaganja gradnje, dogradnje i modernizacije prometnica, luka i cestovno-željezničkih prijelaza upravo na područjima gdje treba rješavati probleme gustoće prometa, dizati sigurnost u prometu te ulagati u kvalitetnije povezivanje naših otoka s kopnom.

„Izrada upravo ovakve pripremne dokumentacije prvi je korak i nužan preduvjet za apliciranje tih projekata za sufinanciranje iz fondova EU, a cilj je povećati kvalitetu pripremljenosti projektnih prijedloga i osigurati stratešku bazu projekata za razvoj prometnog sektora za programsko razdoblje 2014.-2020.“, rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić prilikom predstavljanja 21 ugovora i ponovio kako će sektor prometa u 2014.-2020. na raspolaganju imati 1,8 milijardi eura, od čega 1,3 milijarde iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i 456 milijuna eura iz CEF-a.

U području cestovnog prometa je 12 projekata. Hrvatske ceste pripremaju 10, a Autocesta Rijeka-Zagreb dva projekta. Za njih prethodno valja izraditi studije izvodljivosti za koje su upravo potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava.

Ovih je 12 ugovora za izradu studija izvodljivosti ukupno vrijedno 18,36 milijuna kuna. - o čemu više detalja možete saznati u nastavku >>>