Predsjednik Vlade Zoran Milanović i ministar Siniša Hajdaš Dončić obišli prometne investicije u Šibenskoj - kninskoj županiji

Photo nsl w minSHD-SIB 24-2_15.JPG
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović i ministar Siniša Hajdaš Dončić obišli su danas prometne investicije u Šibensko - kninskoj županiji, a na početku posjeta uputili su se u obilazak šibenske luke, te novoizgrađenog i proširenog Gata Vrulje.

Infrastrukturni projekt novoizgrađenog i proširenog Gata Vrulje najveća je investicija Republike Hrvatske na području šibenske luke, čija vrijednost iznosi 75 milijuna kuna, a kojom je gat proširen za 11.000 m2, čime je njegova ukupna površina povećana na 26.000 m2.

Gat Vrulje tako sada ima četiri veza, dva za međunarodni promet, dva za javni pomorski promet, a čime su ostvarene pretpostavke gospodarskom i razvoju lokalne zajednice, te cruising turizma. Investitor je Lučka uprava Šibenik putem kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Budućim projektima gradnje pomorsko-putničkog treminala i garaže, rekonstrukcijom cestovne i željezničke mreže u luci, te proširenjem lučkog područja i izgradnjom spojne obale Dobrika - Rogač, ukupno vrijednim više 150 milijuna kuna, grad Šibenik dobiva visoke potencijale razvoja pomorskog i turističkog grada.

Prilikom obilaska predsjednik Vlade Zoran Milanović je rekao: „Pozivam sve kritičare i dobronamjerne kritičare, da nam se pridruže u obilasku otvaranja radova. Pravog otvaranja, radova, sa novcem, projektom i izvođačima, ne per la finta. I mosta za Čiovo i kaštelanske obilaznice, i u Rijeci Zagrebačke obale, stoljetnog projekta i cijeloga niza projekata po Jadranu koje ova Vlada, hrvatska Vlada, moja Vlada omogućila svojim radom, zalaganjem i pripremama.“

Također, premijer je najavio i radove koji počinju kroz slijedećih nekoliko tjedana i mjeseci na željezničkim prugama Dugo Selo - Križevci i Gradec - Sv. Ivan Žabno.

Nakon obilaska gata Vrulje, delegacija se uputila u Tisno, gdje su obišli radove na rekonstrukciji i uređenju obale Sv. Martina.

Infrastrukturnim projektom rekonstrukcije i uređenja obale Sv. Martina u Tisnom spriječit će se prelijevanje valova na cjelokupno područje u zaleđu obalnog zida, i stvaranje zastoja u pješačkom i kolnom prometu u tom dijelu naselja, koji se pojavljuju za vrijeme olujnog juga, te će  se također omogućiti i privez većeg broja ribarskih plovila. Vrijednost radova je 3,77 milijuna kuna, od čega Republika Hrvatska projekt sufinancira sa iznosom od 2 milijuna kuna.

Po završetku obilaska Tisnog, uputili su se u Pirovac, gdje su obišli radove na izgradnji Marine Pirovac, te na rekonstrukciji dijela obalnog zida Luke Pirovac - Porat.

Projekt izgradnje Marine Pirovac obuhvaća tri faze izgradnje, a tijekom 2014. napravljen je kompletni obalni dio zahvata i pontonski gatovi, dok je trenutno u tijeku II. faza radova. Nastavak završne treće faze radova predviđen je u jesen ove godine, a investitor je tvrtka Adriatic charter, koja je ujedno i koncesionar Marine Pirovac. Ovim projektom Pirovac se upisuje u nautičku kartu Hrvatske, što će svakako pridonijeti razvoju lokalne zajednice.

Projekt rekonstrukcije dijela obalnog zida luke Pirovac - Porat ima za cilj povećanje sigurnosnih karakteristika luke i pristupne obale uz izgradnju luke-komunalnog dijela, vrijednost radova je 2,75 milijuna kuna, a koje u iznosu od milijun kuna sufinancira Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

 
FOTOGALERIJA