Čvor Lipovljani omogućit će bolju prometnu komunikaciju gospodarske zone s autocestom i stvoriti uvjete za razvoj poduzetništva

Photo nsl dtTM-HAC 15-6_18.jpg
Hrvatske autoceste danas su pustile u promet  novoizgrađeni čvor i naplatnu postaju Lipovljani na autocesti A3 Zagreb - Lipovac.

Puštanju u promet nazočili su državni tajnik za infrastrukturu, Tomislav Mihotić, župan Sisačko - moslavačke županije, Ivo Žinić, načelnik općine Lipovljani, Nikola Horvat, predsjednik Uprave HAC-a, Boris Huzjan te član Uprave HAC-a, Stjepan Baranašić.

Čvor Lipovljani projektiran je u obliku desne trube s četiri kraka, ulaz/izlaz Zagreb i ulaz/izlaz Novska te naplatnom postajom. Cijeli čvor opremljen je LED rasvjetom, čime će se značajno doprinijeti smanjenju troškova.

Naplatna postaja Lipovljani bit će u potpunosti automatizirana, bez blagajnika, ima 3 naplatne staze, koje mogu biti 2 izlaza, 2 ulaza (1 staza je reverzibilna, koristi se za ulaz ili izlaz po potrebi).

Automati na naplatnoj postaji Lipovljani  opremljeni su za plaćanje cestarine putem gotovine,  ENC-a, kreditnih kartica,  invalidske SMART kartice. Korisnicima će,  od 15.06. do 15.07. 2018., od 7:00 od 20:00 sati,  na naplatnoj postaji biti omogućeno kupiti ENC paket.

Vrijednost radova izgradnje čvora Lipovljani iznosi 45.4 milijuna kuna.

Položaj novog čvora Lipovljani diktirala je postojeća infrastruktura u prostoru kao što su prateći uslužni objekt Lipovljani, blizina HŽ pruge, spoj na županijsku cestu Ž3215, kao i pozicija gospodarske zone „Blatnjača“ koja se nalazi između autoceste i željezničke pruge. Ovim spojem na autocestu A3, kao tranzitni pravac, otvaraju se daljnje mogućnosti razvoja gospodarske zone, a samim  time stvaraju se i uvjeti za razvoj poduzetništva.

Otvorenjem čvora Lipovljani, Općina Lipovljani postaje najbliži ulaz u Park prirode Lonjsko polje te osigurava brži pristup gradovima Lipik i Pakrac. Isto tako, otvara se mogućnost izgradnje nove „spojne“ ceste Lipik - Lipovljani, za koju su gradovi Lipik i Pakrac izradili idejno rješenje, te su daljnje projektiranje preuzele Hrvatske ceste. Spojna cesta je od izuzetne važnosti za gradove Lipik i Pakrac, ali i za čitavu Požeško - Slavonsku županiju jer će se njome ovaj kraj kraćim i bržim putem povezati na autocestu.